Elemente de tectonică. Introducere.

        Așa cum am mai menționat, plăcile tectonice majore plutesc pe astenosferă, strat format din magmă vâscoasă. Teoria tectonicii globale consideră că atât oceanele cât și continentele Terrei se compun dintr-o serie de mezoplăci, macroplăci și microplăci care plutesc pe astenosferă și se mișcă în continuu în raport unele față de altele.

        În astenosferă se formează ceea ce se numesc ”curenți de convecție” sau curenți magmatici, cu un traseu circular, care ridică magma supraîncălzită din interior și o coboară pe cea care s-a răcit ușor la contactul ei cu litosfera (”lithos – învelișul de piatră al Terrei”). În momentul în care se ”închid”, curenții formează celule de convecție.tectonica

Ce se întâmplă de fapt?


          Când curenții ascendenți ating baza litosferei, aceasta se ridică și în final se fracturează, rezultând o deschidere spre suprafața scoarței. Această fractură profundă în scoarță se numește rift. La suprafață, acestuia îi corespunde o zonă depresionară numită Vale de Rift. Cu timpul, ea se va lărgi, va fi ocupată de ape (mări alungite, cum este de exemplu în momentul de față Marea Roșie) care cu timpul se tot lărgesc și devin oceane. Acest fenomen poartă numele de ”marea rosieexpansiunea fundului oceanic”; astfel, oceanele se nasc din rifturi. (Cercetările au demonstrat că expansiunea fundului oceanic se produce cu 2-16 cm/an; spre exemplu, Oceanul Atlantic, în urmă cu aproximativ 180 de milioane de ani a apărut ca o crăpătură în scoarță; această crăpătură s-a tot lărgit prin expansiunea medianei atlantice;).               

        Pe fundul oceanului nou format, se acumulează depozite sedimentare. Totodată, aportul continuu de material bazaltic determină o îngroșare și o înălțare a pereților riftului rezultând munți submarini. Această structură se numește ”dorsală medie oceanică”.

       Fenomenul de expansiune a fundului oceanic are loc atâta timp cât riftul este funcțional (adică el este alimentat cu materie topită din astenosferă). Dar haideți să vedem ce se întâmplă pe partea opusă riftului……

vale rift 1

        Există două aspecte: primul este acela că pe partea opusă riftului se află scoarța continentală, iar al doilea aspect este dat de faptul că temperatura păturii superioare a astenosferei este mai scăzută, iar ramurile curenților de convecție devin descendenți. Scoarța oceanică se deplasează datorită curenților de convecție și ajunge în contact cu cea continentală. În acest moment scoarța oceanică se fracturează și, fiind mai grea, se afundă sub cea continentală. La rândul ei, cea continentală, fiind mai ușoară, se ridică și înaintează peste cea oceanică. Acest fenomen poartă numele de subducție.

vale rift 2

        Zona de contact dintre cele două plăci poartă numele de ”plan Benioff”. În această zonă: se produce procesul de metamorfism (rocile scoarței terestre devin șisturi cristaline); tot aici au loc cele mai intense seisme de pe Terra; în zonele adânci ale planului au loc procese magmatice care conduc la formarea corpurilor magmatice, dar și la vulcanismul de suprafață care formează lanțurile munților vulcanici. Totodată, în momentul în care crusta oceanică se afundă, la suprafața zonei de subducție se produce o ”adâncire” a fundului oceanic, rezultând o depresiune submarină numită fosă oceanică.vale rift3

vale rift4

        Deci, ca o concluzie, în zona de rift se formează scoarță (au loc erupții vulcanice, se formează dorsala) , iar în zona de subducție se consumă scoarță (au loc erupții vulcanice, se formează lanțuri montane). 

tanganyika

imagine satelitară Lacul Tanganyika

          Dar, există situații când procesul de subducție durează până la consumarea întregii plăci oceanice, aflată între două plăci continentale convergente. În acel moment, cele două plăci continentale se vor afla în contact direct. În această situație, procesul de subducție nu se mai manifestă, ci are loc o ciocnire a celor două plăci continentale (o coliziune). Cele două plăci vor suferi deformări foarte mari, putând rezulta lanțuri montane.

Reclame


Categorii:clasa a 9 a, pentru elevii de liceu

Etichete:, , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: