”Harta politică” din Antichitate

              Haideți să ne uităm un pic în trecut și să analizăm cum au apărut și cum au evoluat statele pe care astăzi le vedem pe harta politică a lumii. Pentru că, știți cu siguranță că de la apariția sa pe această planetă și până în momentul de față omul și societatea pe care a construit-o a evoluat permanent. Voi încerca pe parcursul a câtorva articole să iau fiecare perioadă istorică în parte și să punctez acele elemente care au definit-o pe scara evoluției statelor lumii.

             Așa cum era și firesc o să încep cu ceea ce oamenii cunosc astăzi de la istorie – perioada antichității– adică acel moment când apar primele forme de organizare ale populațiilor existente, conturându-se, în acest fel, harta politică a lumii.harta antichitatii

            Se consideră că primele societăți care au creat, dacă putem spune așa, regiuni politico-teritoriale, au apărut în nord-estul Africii până în Extremul Orient; ele erau evident concentrate de-a lungul marilor fluvii care le ofereau posibilitatea multor activități umane: Nil, Tigru și Eufrat (Câmpia Mesopotamiei), Indus, Gange și Brahmaputra sau HuangHe.

           Sfârșitul mileniului al 4-lea î.Hr., în timpul civilizației sumeriene – apar orașele state Uruk, Ur, Nipur, Kișetc. – care, ulterior devin regate; acestea erau poziționate în Câmpia Mesopotamiei, pe văile fluviilor Tigru și Eufrat. Tot în aceeași perioadă de-a lungul Nilului se pun bazele a ceea ce avea să devină Egipt– regatul Egiptului de Sus (pe cursul mijlociu al fluviului Nil) și regatul Egiptului de Jos (în zona deltei fluviului). Este prima dată în istorie când are loc o regionalizare administrativă a teritoriului – regiuni numite ”nome”.imperiul egiptean

          Jumătatea mileniului al II-lea î.Hr., pe văile fertile ale fluviilor asiatice (HuangHe, Indus și Gange) se dezvoltă două dintre cele mai importante și spectaculoase civilizații ale antichității – civilizația chineză și civilizația indiană. Un lucru interesant este acela că, aceste două civilizații nu au fost influențate în dezvoltarea lor de celelalte civilizații apărute în Africa sau partea de vest a Asiei (Câmpia Mesopotamiei), ci s-au dezvoltat și evoluat independent, fără influențe din afară.

           Statul chinez, apărut încă din mileniul al III-lea, a fost unul dintre cele mai evoluate state din acea perioadă. Se pun bazele a ceea ce putem afirma, pe bună dreptate, ca fiind unul dintre cele mai vechi state naționale unitare, cu o limbă comună și cu identitate comună (peste 2000 de ani).

          Statul indian a avut ”ca loc de formare” valea fluviului Indus; Herodot spunea că reprezentau cel mai numeros popor al lumii antice. De aici a început evoluția a ceea ce a constituit mai târziu India.

         Tot în Asia, odată cu sfârșitul mileniului al III-lea apare Imperiul Persan, care a ocupat la începutul formării lui teritoriul actualului stat Iran. Acest imperiu se lărgește permanent, cea mai mare extindere având-o în timpul regelui Darius (521-486 î.Hr.). Teritoriul acestui imperiu s-a desfășurat în timpul conducerii lui Darius din Egipt până aproape de valea Indusului. Evident că pentru a putea organiza și stăpânii un teritoriu de asemenea dimensiuni era nevoie de o organizare foarte bine pusă la punct, ceea ce s-a și întâmplat. Astfel, imperiul era organizat în 26 de provincii, fiecare condusă de un guvernator care răspundea în fața regelui pentru teritoriul său. Persanii au avut cea mai bine pusă la punct rețea de comunicații pe care a cunoscut-o antichitatea.

         În aceeași perioadă, pe continentul american se dezvoltă civilizațiile precolumbiene, dintre care trei s-au impus prin gradul de dezvoltare la care au ajuns: aztecă, mayașă și incașă. Prima dintre cele trei a fost și cea mai puternică civilizație a antichității continentului american.

teotihuacan-1340799_1920

Teotihuacan

aztec-2148086_1920

aztec

 

                   

machu-piccho-1102720_1920

Machu Picchu

              Mileniul I – un moment important pentru cultura continentului european odată cu dezvoltarea Eladei (Greciei de astăzi). În acea perioadă grecii s-au extins foarte mult, ocupând regiuni importante din zona de țărm a Mării Negre, Asia Mică, sudul Italiei, sudul Franței, nordul Africii și insula Sicilia. greciaGrecii (sau elenii) au fost moștenitorii culturii Orientului Antic pe care au îmbogățit-o rezultând astfel una dintre cele mai strălucitoare civilizații ale antichității. În secolul al VIII-lea î.Hr. teritoriul Greciei era împărțit într-o mulțime de ”cetăți-stat” numite polisuri. Polisurile erau forme de guvernare care cuprindeau orașul propriu-zis și regiunile din jur (sate, terenuri). Ele erau ”mici state” autonome, independente și suverane. Dar a doua jumătate a mileniului I î.Hr. găsește această civilizație în plin război (războiul peloponesiac) care are drept consecință fărâmițarea Greciei într-o mulțime de state rivale. Ia naștere astfel Imperiul Macedonean. Astfel, în nordul Greciei ia naștere statul macedonean. 

             Un alt imperiu care și-a pus amprenta asupra fizionomiei actualei hărți politice a lumii a fost Imperiul Roman.imp roman Cu apogeul în secolele I și II d.Hr., acest imperiu ajunge să ocupe teritoriile cuprinse între Asia de Sud (India) până în nordul Africii și din vestul Europei până la Marea Neagră. Centrul acestui imperiu era bazinul Mării Mediterane. Reprezintă punctul de plecare a ceea ce constituie ”lumea romanică” europeană. Anul 395 este un an cu rezonanță pentru evoluția imperiului roman. El este împărțit în Imperiul Roman de Apus (capitala la Roma) și Imperiul Roman de Răsărit (capitala la Constantinopol) de către împăratul Teodosiu I (din dorința de e evita lupta pentru tron care ar fi putut lua naștere între cei doi fii ai săi). Urmează o perioadă de liniște, de înflorire economică a imperiului, liniște întreruptă în anul 476 când presiunile exercitate de anglo-saxoni, franci și germani duc la prăbușirea a celui ce a fost Imperiul Roman de Apus.

Reclame


Categorii:clasa 10, pentru elevii de liceu

Etichete:, , , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: