Populația Africii……..un pic de istorie

           Așa cum am menționat într-un articol anterior, Africa poate fi considerată leagănul omenirii (al antropogenezei); tot aici s-a dezvoltat și una dintre cele mai vechi civilizații – cea a Egiptului antic.
           Evoluția populației la nivelului continetului african a fost una mai puțin obișnuită, dacă putem spune așa, fapt ce și-a pus amprenta asupra structurii etnice și rasiale a altor continente. Deși este un continent cu o suprafață foarte mare, el este destul de puțin populat; numărul relativ scăzut al populației continentului se datorează în primul rând bilanțului natural. Deși are o natalitate ridicată, mortalitatea este și ea ridicată, fapt datorat epidemiilor dar și comerțului cu sclavi.
            Comerțul cu sclavi datează de foarte mult timp, încă din antichitate. Egiptul antic își avea piața la capul Ras Hafun, în Somalia de astăzi, iar zona Magherb-ului se aproviziona cu sclavi din Sudan.

Hafun_from_space

Capul Ras Hafun

La început, comerțul cu sclavi a avut dimensiuni destul de limitate, dar atinge apogeul în secolele 17-18 odată cu descoperirea Lumii Noi (Africa a fost continentul ”sursă” cu sclavi).
            Milioane de negri au fost capturați și vânduți ca sclavi – inițial de portughezi, iar mai târziu de olandezi, englezi și francezi. De aici a rezultat o stagnare a numărului de locuitori din Africa; la nivelul secolelor 16-17, populația Africii se situa în jurul a 100 de milioane de locuitori. Anul 1950 ”găsește” Africa cu 200 de milioane de locuitori, o creștere destul de lentă raportată la creșterea populației la nivel global.
         

sclav Ghana

sclavi din Ghana

           Africa înregistrează în momentul de față cel mai mare Bilanț natural de pe glob (între 35-50 la mie), dublu față de media mondială. Despre natalitate și mortalitate am mai discutat, dar se impune analiza unui alt indicator geodemografic și anume speranța de viață la naștere. Dacă în partea nordică a continentului, speranța de viață la naștere are valori destul de ridicate (Libia – 73-78 de ani; Tunisia – 73-76 de ani), în partea centrală și de sud speranța de viață la naștere este în jurul vârstei de 40 de ani: Botswana – 35-36 de ani, Mozambic – 35-36 de ani; Zambia – 37-38 de ani; Zimbabwe – 35-38 de ani etc.

           Sub aspectul structurii rasiale, Africa este dominată de rașa ecuatorială, negrii fiind majoritari numeric și ca arie de răspândire (la sud de Podișul Sahara). Li se alătură populația ecuatorială (albii), în special în partea de nord a continentului și mai redusă numeric în sud, unde este formată din urmașii coloniștilor sosiți primii în secolul al 17-lea; în ultimile decenii, aceasta a scăzut foarte mult ca urmare a dobândirii independenței statelor africane, în prezent, cele mai mari comunități existând în Africa de Sud și Zimbabwe.
           Rasa mongoloidă este puțin răspândită; o întâlnim în partea centrală a Insulei Madagascar (populație metisată); este vorba de urmașii acelor imigranți sud-est asiatici din primele secole ale erei creștine care au populat această insulă. Mai târziu, din Asia sosesc arabii (stabiliți punctual pe țărmul estic al Africii), iar mai târziu, indopakistanezii (secolul al 19-lea).

madagascar-2151860_1920

populație din Madagascar

           Populația venită din Asia – pakistanezi, chinezi, arabi și indieni – s-a stabilit îndeosebi în partea sud-vestică și sud-estică a Africii, în special în regiunile de coastă și în insulele aferente.
           

 

 

 

 

 

 

Reclame


Categorii:diverse, geografia generală

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: