Republica Moldova

             Ideea de a discuta un pic despre Republica Moldova mi-a venit de la faptul că acest mic stat are o situație politică extrem de fragilă. Așa cum se știe, premierul moldovean Iurie Leancă a parafat la Vilnius (27-28 iunie 2014) Acordul de Asociere cu UE. Trăim un moment istoric şi anume iniţierea unui acord ambiţios şi de perspectivă între Republica Moldova şi Uniunea Europeană„, a declarat la acea vreme premierul moldovean. „Acest eveniment simbolizează încrederea, deschiderea şi cooperarea între ţara mea şi Uniunea Europeană, reprezintă un pas sigur spre viitorul unor relaţii care, cu siguranţă, vor aduce într-o zi ţara mea în UE”, a adăugat Leancă.

              Pe de altă parte sunt ”voci” care susțin că acest stat nu va avea niciodată cum să intre în Uniunea Europeană…..motivul? Uniunea nu va primi niciodată o țară care are granițe incerte și care are și trupe rusești în ea (Transnistria). Se va întâmpla aceste lucru sau nu, rămâne de văzut.

              Dar hai să ne întoarcem un pic în timp și să vedem situația acestui stat.


            ”Țintuită” între Nistru și Prut, R. Moldova corespunde vechii Basarabii, privată însă de partea sa sudică – Bugeac – care îi conferea acestui mic stat accesul la Marea Neagră și la Delta Dunării – teritoriu deținut în prezent de Ucraina. Basarabia a fost disputată după anul 1856 de Rusia (ulterior U.R.S.S.) și România.

               După al Doilea Război Mondial, teritoriul deținut în prezent de R. Moldova a fost declarat republică federală sovietică, iar Bugeacul a fost ”dat” Ucrainei. După anul 1990 (mai exact în anul 1991) își declară independența.

               Pe plan intern acest stat se confruntă cu două situații extrem de tensionate, care conduc în esența la instabilitatea politică a lui. Un prim aspect este cel al regiunii Transnistrene – regiunea situată la est de Nistru. transnistriaAceastă regiune este populată de ruși și se autoproclamă Republica Moldovenească Nistreană, recunoscută însă doar de ”trei state” dacă putem spune așa ale Federației Ruse: Abhazia, Nagorno-Karabah și Osetia de Sud. A doua regiune care destabilizează acest stat este partea sa sud-vestică și anume regiunea Găgăuzia, regiunea autonomă din anul 1995. Această zonă poartă denumirea de ”Unitatea teritorială Autonomă Găgăuzia” și este locuită de un popor creștin ortodox vorbitor de limba turcă.gagauzia

             Pe plan extern problema Republicii Moldova este una foarte delicată și anume: să rămână independentă sau de a se uni cu România, revenind în acest fel, la situația ei din perioada interbelică; apoi, de a recupera partea de sud a teritoriului în defavoarea Ucrainei sau de a stabiliza situația ei față de Ucraina, renunțând în acest fel definitiv la accesul la Marea Neagră și primind în schimb stabilitate și sprijin în afirmarea suveranității sale față de ambițiile românești.

             Ultima problemă a fost oarecum rezolvată printr-un acord cu Kievul, prin care s-a stabilit intangibilitatea frontierelor apărute în urma ”desovietizării” și anume Ucraina renunță la pretențiile sale asupra Transnistriei, în timp ce Moldova renunță la pretențiile sale asupra Buceagului.

marea neagra

poziția Republicii Moldova 

            Problema unirii cu România este o problemă extrem de delicată, moldovenii temându-se de hegemonia românească dorind totodată să conserve individualitatea moștenită istoric ce ține de o slavizare culturală.

            Cu toate că această mică țărișoară este ”enclavată” între România și Ucraina, ea înțelege să-și păstreze independența, luptă pentru aceasta, menținându-se, pe cât posibil, la egală distanță de București, Moscova și Kiev și dorind să se apropie de Uniunea Europeană.

Reclame


Categorii:geografia generală, geopolitică

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: