Africa – specific demografic

             În ciuda suprafeței sale foarte mari, Africa nu este foarte populată (doar 20,08% din totalul mondial). Astfel, populația este concentrată în cea mai mare parte pe litoralul Mării Mediterane, a Golfului Guineei și în partea de sud (Africa de Sud).densitate

             În partea centrală, datorită condițiilor naturale nefavorabile locuirii, populația este puțin numeroasă. Rezultă o densitate medie sub valoarea mediei mondiale, de aproximativ 26 loc./km pătrat.

          Un lucru bine de știut este acela că oicumena actuală (zona populată a Terrei) este rezultatul unui proces îndelungat de umanizare a uscatului terestru, care a pornit, se pare, din partea de est a Africii și s-a extins treptat spre centru, sud și nord și mai departe către Europa.

Din punct de vedere al dinamicii populației, Africa are un bilanț natural ridicat (bilanțul natural reprezintă diferența dintre natalitate și mortalitate exprimată la 1000 de locuitori):

 • natalitatea are valori mari, statul Niger deține locul I mondial în ceea ce privește valoarea natalității – 52,5‰; se observă că primele locuri în ceea ce privește natalitatea la nivel mondial sunt ocupate de state africane; 

  natalitate africa

  natalitatea

 • mortalitatea este ridicată, fiind influențată în primul rând de dezvoltarea economică a statelor la nivel continental. 

  mortalitatea

  mortalitate

 

 

 

 

      nr nasteri    

         Din punct de vedere al populației pe grupe de vârstă și sexe, domină grupa tânără, peste 50% (Kenya – locul I mondial cu 51,2%), urmată de grupa matură. Populația vârstnică deține un procent nesemnificativ (aproximativ 5%), deoarece speranța de viață la naștere (durata medie de viață) pentru continentul african este foarte scăzută (Sierra Leone – 39 de ani).

speranta nastere

previziuni indicatori geodemografici (conform populație.population.city)

          Din punct de vedere al rasei umane, pe continentul african domină populația de rasă ecuatorială (în partea centrală), rasa europoidă (în partea de nord și de sud) și diferite subgrupe de rase (bantu – în centru și sud; hotentoți și boșimani– în partea central-sudică; pigmei – în număr foarte mic în partea central-vestică a Africii).

bushman-509239_1920

bosimani

               Din punct de vedere al structurii populației după religie, populația Africii este musulmană și creștin ortodoxă (cea mai mare parte) și animistă – populațiile tribale;

Dakar-Marabout

vrăjitor din Senegal

                

maxresdefault

ritual animisti

 

 

 

 

 

 

              Pe continentul african se vorbesc peste 800 de limbi diferite, iar numărul dialectelor este de peste 1000. În nord se vorbește arabă, alături de franceză, iar engleza în partea de sud.

Reclame


Categorii:clasa a 7 a, pentru elevii de gimnaziu

4 răspunsuri

 1. Day 27,Month 01,Year 0001- mi-a venit in minte aceasta data si scena de final din Filmul 2012-ending scene-în care Africa este prezentată din spațiu, iar Dr. Adrian Helmsley și Laura Wilson văd datele de pe Pământ. Am postat scena din film în care oamenii încep o nouă viață pe continentul Africii. Este un mesaj subliminal sau..asa intamplator?De-aia se tine Africa in subdezvoltare si aproape goala?

  Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: