Aplicații pe harta topografică 2

Lucrăm pe aceeași hartă ca și prima dată.lucru harta 1

    Situația 5. Care este diferența de altitudine dintre Lacul Limpede și vârful cel mai înalt unde trebuie să ajungem (adică vârful de 1825 m)?

             Se calculează foarte simplu: 1825 m – 1750 m (curba de nivel pe care se află Lacul Limpede) = 75 m;

      Situația 6. Care dintre porțiunile (sectoarele) pe care le avem de străbătut se află pe o vale și care se află pe o culme?exolicatie curbe nivel

           Trebuie reținut că: sectorul (porțiunea) de pe hartă unde curbele de nivel sunt ”ascuțite” către altitudinea cea mai mare este situat pe o vale. În situația dată, sectorul situat pe o vale este sectorul de chei.

       Situația 7. La ce distanță de curba de nivel de 1680 se află Cabana Urloaia (altfel spus, la ce altitudine se află această cabană). Vom proceda în felul următor. Dacă un punct se află între două curbe de nivel, altitudinea la care se află acest punct se calculează în felul următor (analizează imaginea alăturată unde punctul C este considerată cabana).altitudinea cabanaurloaia

         Din punctul C trasăm perpendiculare pe cele două curbe de nivel. Intersecția acestora le notăm cu punctele A și B. Măsurăm cu linia segmentele AB și AC. Din măsurătorile mele au rezultat următoarele valori: AB = 4,2 cm și AC = 1,4 cm. Aplicăm regula de trei simple:

AB (4,2 cm)………………..100%

                                                               AC (1,4 cm)………………..xsituatia 7

           Așa cum se poate observa, segmentul AC reprezintă 33% din segmentul AB. Așa cum am stabilit anterior, echidistanța curbelor de nivel este egală cu 10 m. Pentru a afla distanța, în metri, dintre A și C vom aplica din nou regula de trei simple:

AB (10 m)…………………100%

AC (xm)……………………33,3%situatia 7_2

         Diferența de altitudine dintre punctele A și C este de 3,3 m. Altitudinea punctului A este de 1680 (adică valoarea curbei de nivel). Printr-un calcul simplu, deducem că altitudinea punctului C este egală cu 1680 m+3,3 m = 1683,3 m

        Situația 8. Care dintre sectoarele pe care le avem de străbătut este cel mai dificil. Răspunsul este simplu. Pe orice hartă topografică, curbele de nivel sunt mai apropiate indică pantă mare (altitudinea crește rapid) și dimpotrivă, o distanță mare dintre curbele de nivel indică o pantă mică. Se poate observa că cel mai dificil traseu este cel al Cheilor.

       Situația 9. Care este latitudinea și longitudinea, să zicem a Cabanei Tătarului? Coordonatele geografice sunt notate pe marginea hărților topografice. Ele sunt redate în grade, minute și secunde. Pentru simplificarea explicației, eu am notat pe harta noastră doar gradele și minutele, evident, metoda de calcul fiind exact aceeași, cu notarea secundelor.

        Vă reamintesc că latitudinea reprezintă distanța, măsurată în grade, de la ecuator la punctul respectiv (unghiul format de planul ecuatorial și verticala locului punctului considerat) iar longitudinea reprezintă distanța, măsurată în grade, de la meridianul de 00 la punctul respectiv (unghiul diedru format de planul meridianului Greenwich și planul meridianului ce trece prin punctul respectiv).

       Cum procedăm? Ducem perpendiculare din punctul C (Cabana Tătarului) spre nord și sud. Rezultă, prin intersecție, punctele A și B. Măsurăm cu linia distanța segmentelor AB și BC.altitudinea cabanaurloaia

Aplicăm regula de trei simple:

AB (85 mm)………….100%

BC (55 mm)…………..x

situatia 9

 

 

        Rezultă că BC reprezintă 64% din AB.

        Calculăm diferența în grade, minute (și în general și secunde) dintre punctele A și B:

46022 min – 45059 min = 23 min.

Din nou regula de trei simple: AB (100%)……………..23 min

                                                       BC (64%)………………..x

corectat calcul harta

Punctul C va avea latitudinea: 45059min. + 15min.12sec. = 46014min.12sec.

Identic se va calcula și longitudinea punctului C.

           În acele două articole am surprins doar câteva dintre aplicațiile care pot fi făcute pe hărțile topografice. Ele sunt mult mai numeroase. Cu siguranță, le voi aborda într-un articol viitor. Sper să vă fie de folos!

Reclame


Categorii:clasa a 9 a, diverse, geografia generală, pentru elevii de liceu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: