Clubul Bilderberg și……Planul Marshall

            După terminarea celui de al Doilea Război Mondial, cei care ”își împărțeau planeta” știau exact ceea ce au de făcut: fiecărei zone a planetei urma să i se atribuie un rol specific, iar lumea a treia trebuia să-și îndeplinească funcția sa esențială și anume de sursă de materii prime și piață de desfacere a societăților industriale capitaliste. Mai mult, ea trebuia exploatată pentru a se putea reface Europa și Japonia (așa cum susținea Kennan) care a adăugat că ”….exploatarea Africii avea să presupună și un excelent stimulent psihologic pentru descurajarea Europei postbelice”.

             Pe 5 iunie 1947, George Marshall, secretar de stat al S.U.A., a ținut un discurs la Universitatea Harvard în care a invitat țările europene să participe la un plan de cooperare care avea ca scop reconstrucția economică.

General_George_C._Marshall,_official_military_photo,_1946

George Marshall

Truman (al 33-lea președinte al statelor unite între 1945 și 1953, fost vicepreședinte în timpul lui Franklin D. Roosevelt) ratifică, la 3 aprilie 1948, planul Marshall, creând Administrația de Cooperare Economică (ACE), condusă de Paul G. Hoffman. Cine a fost Hoffman? O figură extrem de importantă pentru aceea perioadă: a condus Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, fiind primul administrator al planului Marshall și primul președinte al Fundației Ford.

             Banii proveniți de la Statele Unite au avut un obiectiv clar: renașterea capacității de consum a clasei medii europene (care începuse să dispună de bani) bani care trebuiau cheltuiți pe produse fabricate în S.U.A. Evident că toate corporațiile din S.U.A. au avut beneficii economice enorme: spre exemplu, General Motors a câștigat în anii 1950 și 1951- 5,5 milioane de dolari.

TRUMAN_58-766-06_CROPPED

Truman

             Europa primește peste 13 miliarde de dolari și ajunge la un nivel de dezvoltare net superior celui dinaintea războiului. Dar evident, că obiectivul principal Washington-ului nu a fost acela de a ajuta Europa, ci de a-și promova propriile sisteme economice pe bătrânul continent. Mai mult, prin planul Marshall, Statele Unite dețin controlul ”înaintării” – dacă se poate spune așa – a sistemului comunist în Europa (un exemplu în acest sens ar putea fi și acela prin care, primele ajutoare trimise către Europa în anul 1947 au fost destinate Greciei și Turciei, state considerate ”poarta de oprire” a doctrinei comuniste dar și a sistemului comunist în general.

Paul_Hoffman,_administrateur_van_het_Marshall-plan_een_dag_in_ons_land._Door_min,_Bestanddeelnr_091-0625

Hoffman….în mijloc

Paul Hoffman (1950)

Hoffman

             Pe lângă introducerea unor noi sisteme economice și politice în Europa, americanii introduc și un nou sistem socio-cultural: așa numitul American lifestyle – consumism, loisir, productivitate și individualism.

Va urma………

Reclame


Categorii:diverse, geografia generală, geopolitică

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: