Universul și Sistemul Solar – Pământul în Univers

             Dragii mei, sunt convinsă că mereu ați fost interesați de Univers, Găuri Negre, Constelații, Galaxii și multe alte lucruri legate de Univers. Și mai sunt convinsă că știți nenumărate lucruri despre acesta. Dar hai să vedem, mai putem afla și altceva în plus?

              Știați că Universul reprezintă tot ceea ce ne înconjuară și că el este nelimitat în spațiu și timp? Mai mult, omul cunoaște o mică parte din Univers, parte care poartă numele de Universul Fizic (Observabil) sau Metagalaxie.

               În Univers se află numeroase corpuri cosmice, de dimensiuni variabile și cu proprietăți diferite. Printre acestea se pot enumera: stele, planete, asterozi, meteoriți, comete etc. și formele superioare ale acestora de tipul galaxii, roiuri de galaxii, constelații etc.

                  Dar haideți să vedem câteva din elementele prezente în Galaxia Calea Lactee, galaxie din care face parte sistemul nostru solar.


stele – reprezintă corpuri cosmice cu căldură și lumină proprie;1

planete – sunt acele corpuri cosmice fără lumină proprie, dar care pot avea căldură proprie;

1

căldura internă a Terrei

1.jpg

asteroizi – corpuri cosmice de dimensiuni variabile rezultate din dezintegrarea altor corpuri cosmice;

1

asteroizi

 

 

meteoriți (popular se numesc ”stele căzătoare”) – corpuri cosmice de dimensiuni variabile, care odată intrați în atmosfera terestră se dezintegrează;

comete (popular se numesc ”stele cu coadă”) – corpuri cosmice care se deplasează în jurul Soarelui pe orbite variabile.1


             Sigur că în Univers există numeroase alte corpuri, dar nu fac obiectul discuției noastre.

              Galaxia noastră, din care face parte și Pământul se numește, așa cum bine știți…..Calea Lactee.               1            În ordinea depărtării de la Soare, planetele sunt: Mercur, Venus, Pământ, Marte (planete telurice – compoziție asemănătoare cu cea a Terrei) Jupiter, Saturn, Uranus și Neptun (planete gigant, gazoase). Când vom fi mai mare, vom învăța mai multe despre fiecare planetă în parte. Acum, un lucru trebuie însă să știți….că planeta voastră – Pământ – este singura planetă din Sistemul Solar care oferă condiții optime pentru locuire.       

             Planetele care alcătuiesc Sistemul nostru Solar sunt în număr de opt. Ele au fost nouă la număr, până când, Pluton, ultima planetă în raport cu Soarele a fost……scoasă din Sistemul Solar (2006, Uniunea Astronomică Internațională).

              Dar știți care sunt cauzele pentru care această micuță ”fostă planetă” a Sistemului Solar a fost decăzută din drepturi?

haideți să vedem câteva dintre ele:


            un prim argument pentru a o elimina din Sistemul Solar a fost orbita sa neobișnuită pe care Pluton o descrie în jurul Soarelui; dacă toate celelalte opt planete se deplasează pe orbite relativ plane în jurul Soarelui, orbita lui Pluton are un unghi de 17 grade în raport cu celelalte orbite;1

            un alt argument a fost faptul că, în cei 248 de ani cât durează mișcarea de revoluție a lui Pluton, pentru o perioadă de 20 de ani aceasta intersectează orbita lui Neptun, lucru pe care nicio altă planetă nu o face (nicio planetă nu intersectează orbita altei planete), ci doar astroizii și cometele o fac;

           dimensiunea extrem de mică……a fost un alt argument a eliminării acesteia; știai că are masa de aproximativ cinci ori mai mică față de a Lunii? Din acest motiv, unii cercetători au considerat că această micuță planetă s-a format în afara Universului Solar fiind captată ulterior de forța de gravitație a Soarelui…….și argumentele pot continua.

Pluto

Pluto………..

 

1

Pluton…….

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Reclame


Categorii:clasa a 5 a, pentru elevii de gimnaziu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: