Spania

Imperiul Colonial Spaniol


                 Principala zonă a acestui Imperiu Colonial a fost America Latină și mai exact Mexic și Peru. Aceste două state vor fi atașate spaniolilor după ce Cortez cucerește Imperiul Aztec (anii 1519-1521) iar zece ani mai târziu (1531-1533)  Pizarro cucerește Imperiul Incaș. Se pare că în anul 1697 este cucerit în totalitate Imperiul Maya.mayasiazteci

             Așa cum am mai menționat, dorința permanentă a spaniolilor a fost de a include Portugalia în teritoriile sale, dar acest lucru nu se va întâmpla, astfel încât, Spania anului 1820 este redusă la câteva rămășițe: Filipinele și Insulele Microneziei (Pacific), Cuba și Puerto Rico (Atlantic) și o mică porțiune de la Golful Guineei (Africa).

1

Filipine

microneziaUntitled7

              Dar, anul 1850 înseamnă o redresare a Imperiului, care, plecând de la cei trei poli pe care-i avea în Africa și Oceanul Atlantic și Pacific începe să-și lărgească teritoriul.      

               Astfel, duce politici expansioniste, încercând să se extindă în zonele pe care le deținea. Dar noul imperialism spaniol se frânge rapid în urma războiului hispano-american (anul 1898) când Madridul pierde Filipinele și Micronezia, Cuba și Puerto Rico (teritorii pierdute în favoarea Statelor Unite și Germaniei). Acestă umilire relansează ambițiile spaniole, revenind interesată de obținerea Portugaliei și cucerirea Marocului.                    

1

imagine din Havana

             Dar în Primul Război Mondial Spania se vede în situația de a alege din care dintre cele două alianțe aflate în dispută să facă parte: Tripla Înțelegere sau Antanta Cordială? Ea alege să deschidă un dialog cu Parisul și Berlinul în dorința sa de a anexa Portugalia. Dar alianța nu se finalizează, deoarece Franța nu dorește (prin alianța cu Madridul) să jeneze în vreun fel Marea Britanie, care avea interese în Portugalia, iar Germania s-a temut că prin alianța cu Spania ar fi antrenată o invazie anglo-franceză asupra peninsulei.

1

oraș vechi în Maroc

                În ceea ce privește Maroc, cu acordul Parisului, spaniolii se instalează pe litoralul mediteranean și atlantic al acestui regat. Anul 1904 găsește Madridul în dorința sa de a se extinde în Maroc.

               

                Al Doilea Război Mondial înseamnă pentru regatul spaniol – neutralitate, dar și abandonarea ”viselor geopolitice” ale acestuia. 

                 Mai târziu, odată cu intensificarea Războiului Rece, Madrid se apropie de Washington, punând la dispoziția Alianței Atlantice bazele sale militare. Începe procesul de decolonizare: anul 1968 – devine independentă Guineea; 1975 – Sahara spaniolă este împărțită între Maroc și Mauritania.

                 Astfel, în decursul a aproximativ 200 de ani, geopolitica Spaniei a evoluat permanent. Ambițiile sale de extindere teritorială nu au reușit, ea încercând ulterior să se îndrepte, odată cu intrarea în Uniunea Europeană, către un proces de ”federalizare”, lucru ce ar putea avea consecințe importante asupra geopoliticii vecinului său francez.

Reclame


Categorii:diverse, geografia generală, geopolitică

Etichete:,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: