Geopolitică. Statele și marile puteri coloniale. Marile descoperiri geografice.(1)

           Câteva momente importante trebuie menționate când aducem în prin plan imperiule coloniale și evident marile descoperiri geografice. Printre acestea trebuie menționate momentele:


  • 1488 – Bartolomeu Diaz depășește Capul Bunei Speranțe (Africa)
  • 1492 – Cristofor Columb ajunge în Insulele Antile (America)
  • 1497 – Vasco de Gama ajunge în India (prin sudul Africii)
  • 15191522 – Magellan efectuează prima călătorie în jurul lumii. 
  • 1600 – olandezii descoperă Australia.

                 politica de expansiune a europenilor este începută de Spania și Portugalia (secolul XV), Olanda, Franța și Anglia (secolele XVI-XVII și Belgia, Italia, Germania, S.U.A. Și Japonia (secolul XIX).
Dar să le luăm pe rând……..


               Secolul XV…cele două mari puteri maritime de la acea vreme (Spania și Portugalia) încep să aibă divergențe în ceea ce privește accesul lor în anumite zone. Apare astfel, dacă se poate spune așa, prima ”împărțire politico-economică a lumii”.
               Astfel, în anul 1493 Papa Alexandru al VI-lea ”trasează o linie de demarcație meridiană” a teritoriilor pe care le împărțeau cele două puteri; ea trecea prin mijlocul Oceanului Atlantic și era poziționată la aproximativ 480 km de insula Capului Verde. Spaniei îi revine partea de vest, necunoscută încă în totalitate, iar Portugaliei partea de est. Evident că acest lucru nu-i multumește pe spanioli care cer o nouă reîmpărțire care are loc în anul 1494, când este trasată o nouă linie, de această dată la o distanță de aproximativ 1770 km de insula Capului Verde.Untitled1
                  Secolele XVI – XVII – apar noi puteri care încep să aibă ”pretenții” la diverse teritorii: Olanda, Anglia și Franța. Astfel, Olanda începe să-și formeze propriul imperiu în defavoarea Portugaliei, Franța în defavoarea Spaniei iar Anglia în cea a Franței.
                  
Astăzi vom analiza în amănunt Imperiul Colonial Portughez.

                Acest imperiu, format datorită abilităților de navigat, era concentrat pe teritoriile din Oceanul Indian, punctele sale forte fiind coastele continentului african. Caracteristica acestui imperiu era dată tocmai de faptul că era format îndeosebi din insule și zone de coastă. Colonia sa cea mai mare și mai importantă a fost actuala Brazilia, înaintea acesteia portughezii cucerind câteva insule deosebit de importante din punct de vedere al poziției lor în circuitul schimburilor comerciale de la acea vreme.        

Untitled2

insulele Canare

                  Astfel, portughezii ocupă pe rând teritoriile: insulele Canare (1341; în prezent aparțin Spaniei), Ceuta (1415; în prezent Ceuta și Melilla fiind exclave ale Spaniei pe continentul african) , Insulele Madeira (1419; în prezent tot ale portughezilor), ceutaInsulele Azore (1427; și în prezent aparțin tot de Portugalia); Insulele Capului Verde (1460; și-au obținut independența în anul 1975); Guineea (1460); Angola (1491); Brazilia (1500), Mozambic (1505) și ulterior numeroase insule și peninsule din Oceanul Indian printre care Peninsula Malacca (1511) și Insula Timor (în anul 1586).

            Revenind la Brazilia, care așa cum am mai menționat a însemnat cea mai importantă colonie a sa, trebuie știut faptul că în anul 1750 (la 250 de ani de la ocuparea acesteia de către portughezi) sunt semnate tratatele portughezo-hispanice prin care sunt stabilite cu precizie granițele de vest ale Braziliei. Acest stat, cu aproape 100 de ani în urmă, mai exact în anul 1640 fusese trecut la statutul de ”viceregat”. Evident că relațiile cu Spania, la început ”amicale” și ulterior tensionate, conduc în esență la prăbușirea Imperiului Portughez.  

Untitled3

teritoriile din Africa

   

                    Chiar și conflictele spaniolilor cu alte imperii coloniale se răsfrâng tot asupra portughezilor (de menționat războiul de independență olandez asupra spaniolilor din anul 1581). Încet încet, imperiul portughez decade, astfel că la începutul secolului al XVII-lea are loc prăbușirea acestui imperiu sub atacurile arabilor, olandezilor și persanilor. 
             După ce a pierdut Brazilia, Macao și Timor, Lisabona a încercat să reconstruiească un fel de al ”treilea imperiu”, un fel de nouă Brazilie. În această luptă a plecat de la puținele teritorii pe care le mai deținea în Africa (Angola, Mozambic, Insula Capului Verde, Guineea). A încercat să anexeze toate teritoriile din Africa Australă dintre Atlanticul Angolei și Mozambicul Oceanului Indian. Dar evident că această încercare a eșuat, dat fiind faptul că în acea zonă, mai ales în Africa de Sud, avea interese puternice Londra. Lucrurile s-au complicat și mai tare odată cu cucerirea de către belgieni a Congo-ului (R.D.Congo de azi) și de sosirea în zonă a germanilor (în partea sud-estică și sud-vestică).
                  Pentru Portugalia, statul care exploatase și cucerise lumea în secolul al XV-lea și care a fost mai mult orientate spre alte regiuni decât spre propria țară, începutul secolului al XIX-lea înseamnă o reorientare către partea continentală, adică către propria țară.spania_portugalia
                   Au fost momente în istoria acestui Imperiu Colonial și a statului în sine în care s-a văzut amenințată de Spania (prin anexarea de aceasta). Din acest motiv Lisabona a încercat permanent să se apropie de Londra.

azore

Azore

                   Secolul XIX surprinde aceleași ambiții geopolitice ale Spaniei, care nu renunță la ideea de a anexa Portugalia propriului teritoriu, în felul acesta ”punând mâna” și pe puținele teritorii cu care a rămas fostul Imperiu Portughez: Insula Madeira și Azore, care prezintă interes geostrategic extrem de important. Pentru spanioli, Portugalia nu era altceva decât o enclavă engleză în Peninsula Iberică destinată, cu ajutorul altei enclave (Gibraltar) să încercuiască Spania. A existat chiar un moment când spaniolii au promis Franței și Germaniei ajutor în caz de război, cu condiția ca aceasta să aibă ”mână liberă” în anexarea Portugaliei. Lucrurile se liniștesc dabea în anul 1939, când, prin semnarea Pactului Iberic cele două state obțin intangibilitatea frontierelor.madeira2

madeira

Madeira

                 Anul 1974 înseamnă pentru portughezi decolonizarea generală a teritoriilor sale, excepție făcând Macao, care, așa cum bine se știe, mai stă o perioadă ”sub stăpânire portugheză”.
Urmează Imperiul Spaniol…………………..
Reclame


Categorii:clasa 11, diverse, geografia generală, geopolitică

Etichete:, ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: