Raportul dintre așezări și dezvoltare. Tendințe de evoluție a așezărilor umane.

           În secolul XX s-a observat un fenomen generalizat pe glob și anume ”explozia urbană”, care reprezintă creșterea numărului de locuitori din mediul urban concomitent cu extinderea teritorială a orașelor.

          Acest lucru se produce în special pe seama bilanțului natural dar și a exodului rural.

Factorii care conduc la acest fenomen sunt:


  • creșterea accelerată a populației;
  • mecanizarea agriculturii, prin eliberarea unei importante părți a forței de muncă;
  • extinderea teritorială a limitelor administrative ale unor centre urbane prin asimilarea localităților din jur;
  • trecerea unor așezări de la rangul de așezare rurală la rangul de așezare urbană (în funcție de politicile locale) etc.

               În ultimii 40 de ani, dacă populația la nivel global a crescut de șase ori, populația urbană a crescut de peste 60 de ori.

Pe regiuni: statele dezvoltate: procesul de urbanizare a ajuns la saturație, ponderea populației urbane depășind valoarea de 80%;

Raportul dintre așezările umane și dezvoltare


în statele slab dezvoltate: orașele se dezvoltă spontan; în ultimii ani s-a conturat o problemă majoră și anume sufocarea marilor orașe și apariția, la periferie, a unor cartiere insalubre, fără minimele condiții de igienă.

1

cartier în Brasil

este dat de:

tipul de așezare – rural/urban; de-a lungul timpului situația a fost următoarea: cu cât un stat era mai dezvoltat, cu atât gradul de urbanizare era mai mare; în ultimele decenii s-a constat în schimb un proces invers: populația din mediul urban se mută în mediul rural, evident, nu pentru practicarea agriculturii ci pentru alegerea unui stil de viață mai sănătos (fenomen evidențiat în statele foarte dezvoltate);

1

așezare rurală Italia…..Tuscany

funcția așezării respective – este un alt indicator important; în funcție de nivelul de dezvoltare economică a unui stat, funcțiile pot fi agricole, industriale sau de servicii; cu cât un stat este mai dezvoltat, cu atât procentul serviciilor domină în funcțiile așezărilor respective;

forma de aglomerare umană – este indicatorul care se referă la tipurile de așezări rurale și la tipurile așezărilor urbane (grupare urbană, regiune urbană, conurbație, metropolă, megalopolis etc.);

politicile de organizare ale spațiului și legislația fiecărui stat în parte;

tradiții și cultură – își pun amprenta asupra fizionomiei așezării respective;

              Un rol foarte important: implicare populației în luarea unor decizii referitoare la politicile de organizare (cunoașterea legislației și luarea unor decizii în anumite situații).

Tendințe ale evoluției așezărilor umane:


               Pentru a întâmpina problemele care rezultă din dezvoltarea necontrolată și stoparea fenomenului de explozie urbană la nivel global, cercetătorii au analizat aceste fenomene la prima ”Conferință Mondială pentru Locuire, Habitat I, 1organizată de ONU la Vancouver (1976); tot atunci se înființează Centrul Națiunilor Unite pentru Așezările Umane (UNCHS-Habitat, cu centrul la Nairobi-Kenya); tot în anul 1976 la Geneva este înființată Comisia pentru Așezări Umane în cadrul Diviziei Mediu şi Habitat a ONU. În anul 1987 a fost elaborată ”Strategia Mondială a Locuirii”.

                Istambul,1996 – Habitat II: se pune la punct ”Agenda Habitat”. Se stabilesc câteva criterii de definire a așezărilor umane, printre care:

  • o așezare poate fi numită ”sat” dacă are în componență cel puțin trei așezări de dimensiuni mici (cătune) permanente;
  • comuna” poate fi creată dacă în componența ei intră cel puțin trei sate cu statutul de ”așezare permanentă”;
  • o comună poate să devină așezare urbană (la rangul de oraș) dacă are funcții diversificate și este bine dotată din punct de vedere tehnico-edilitar.

               Urmează întâlniri la Lisabona (2000) și Barcelona (2004); au fost stabilite obiectivele, printre care: accesul la o locuință sănătoasă; combaterea și problema sărăciei în lume; îmbunătățirea managementului așezărilor umane etc.

            În prezent se utilizează termenii: ecumenopolis (oraș mondial) eco-sat și eco-oraș.

Reclame


Categorii:clasa 11, pentru elevii de liceu

Etichete:,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: