Evoluții geodemografice – diferențieri regionale

Europa de Vest și S.U.A – are loc o creștere ușoară a populației pe seama bilanțului migratoriu pozitiv; în Europa de Vest pe seama populației Europei Estice, iar în S.U.A. pe seama populației de pe continentul America de Sud.

Africa – explozie demografică; bilanț migratoriu negativ; statele din Africa sunt principalele ”furnizoare” de populație pentru multe state dezvoltate.

Asia de Est descreștere ușoară a numărului de locuitori pe seama unor politici specifice, dar și pe seama unor deplasări de populație în alte regiuni ale globului; un lucru interesant (așa cum se poate observa din tabelele de mai jos) este faptul că pe locul I se află din nou China (la numărul de locuitori), deși acest stat a dus o politică ”antinatalistă” o bună perioadă de timp, fiind devansată, la un moment dat, de India. 

America de Sud ritm de creștere accelerat pe seama unui bilanț natural ridicat.fullsizeoutput_383

Trebuie reținut că, pe ansamblu:

  • țările dezvoltate (nordice) au un comportament demografic modern; în aceste condiții, creșterea numerică a populației se realizează în prezent pe baza bilanțului migratoriu și mai puțin pe cel al bilanțului natural; populația se află într-un declin demografic și este îmbătrânită (pe baza creșterii speranței de viață la naștere);
  • la polul opus se află țările subdezvoltate care se află în situația Europei de acum două secole: un bilanț natural ridicat care determină o creștere accentuată a populației acestora și o tendință de emigrare a populației; sunt principalele furnizoare de populație de pe glob.

Această asimetrie între ”nordul dezvoltat” și ”sudul puțin dezvoltat” conduce la o serie de aspecte, printre care:


migrațiile dinspre sud spre nord; fenomenul are repercursiuni adânci inclusiv în economia statelor ”furnizoare” dar și ”primitoare” de populație; pentru nordul dezvoltat, unde populația este îmbătrânită, există o acută necesitate de forță de muncă, pe care o primește din sudul nedezvoltat; pe de altă parte, sudul nedezvoltat, prin emigrarea persoanelor apte de muncă, rămâne fără forță de muncă, ceea ce conduce la o altă problemă și anume………..

asimetria forței de muncă: evident că populația imigrantă din statele dezvoltate va ocupa sectoarele inferioare ale piețelor de muncă (salubritate, construcții, anumite funcții din sectorul turistic etc.) în timp ce populația cu tendință de îmbătrânire va ocupa domeniile superioare ale pieței muncii (tehnologie, cercetare, medicină, învățământ, bănci, finanțe etc.); de aici rezultă o altă consecință și anume…………

mutații sociale profunde: sigur că imigranții ”sunt necesari”, dar statutul de ”imigrant” este foarte greu de ”digerat” de către țările ”adoptive”. În timp, aceste situații pot conduce la tensiuni între diversele grupuri etnice, naționaliste și chiar religioase.

CONTINENTE /

REGIUNI

MILIOANE LOCUITORI

PROCENT DIN POPULAŢIA LUMII

America de Nord

335

5,1 %

America de Sud și Centrală

569

14,2 %

Europa

733

8,6 %

Asia

4010

60,5 %

Africa

943

14,2 %

Australia și Oceania

35

0,5 %

date preluate de pe insse.ro: populația globului 2007 – 6.672 miliarde (2007); conform data.worldbank.org, în anul 2015 populația Terrei era egală cu 7.347 miliarde locuitori.

Conform aceleași surse primele cinci state după numărul de locuitori în anul 2015 erau:

Statul

Numărul de loc.

China

1.371.220.000

India

1.311.050.530

S.U.A.

321.418.820

Indonezia

257.563.820

Brazilia

207.847.530

Reclame


Categorii:clasa 11, geografia generală, pentru elevii de liceu

Etichete:,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: