Regionalizarea și globalizarea – aspecte generale

         Din ce în ce mai des auzim de termenii regionalizare, globalizare uniformizare……dar oare ce înseamnă aceștia din punct de vedere geografic, geopolitic și de ce nu și social? Să o luâm pe rând:

Regionalizarea


          Definiția clasică este: ”Regionalizarea reprezintă definirea unor unități teritoriale (regiuni) extinse pe suprafețe mai mari, care au în comun anumite elemente de ordin social, economic, religios etc.

         Este firesc ca la definirea unităților regionale să se aibă în vedere diferite criterii, cum ar fi:

A. criteriile fizico-geografice (relief, climă etc.); mediul natural, suportul apariției și dezvoltării unei societăți a stat întotdeauna la baza definirii caracteristicilor generale ale acesteia, adică: societățile formate în anumite zone climatice – de exemplu – lumea arabă, adaptate la condițiile naturale ale mediului, are anumite trăsături și caracteristici distincte. Fizionomia unei așezări rurale sau urbane, modul de viață al acestora, tradițiile și obiceiurile, toate sunt ”dictate” de ceea ce a oferit și oferă mediul. Sigur că între anumite limite, omul a încercat să schimbe, să adapteze mediul nevoilor sale, dar trăsăturile  esențiale ale societății respective au fost limitate de suportul natural și anume de mediu; moschee

B. criteriile sociale (tipuri de așezări umane, tradiții, obiceiuri, religie etc.) sunt dictate de criteriile fizico geografice; chiar îmi povestea cineva, mai demult (arab la origine) că obiceiul lor de a nu mânca carne de porc  este dat de faptul că această carne se strică cel mai rapid la temperaturi înalte, așa cum este în zona caldă, acolo unde există marea majoritate a populației arabe; carnea de oaie în schimb, poate fi ținută la căldură și nu se deteriorează; un alt exemplu de ceea ce înseamnă caracteristicile mediului natural poate fi analizat prin ”fizionomia orașului arab” tradițional. În orașul arab tradițional casele au culoare albă și sunt construită din piatră; chiar și îmbrăcămitea lor tradițională, acele haine albe, lungi, fața și capul acopeirit rezultă tot din caracteristicile mediului natural – din dorința de a se apăra de soarele puternic din deșert, dar și de vântul care spulberă nisipul, populația din zonele respective au găsit metode prin care să facă acest lucru.

oras arab din antichitate

oraș arab din Antichitate

 

C. diferitele interese economice și politice. Lumea arabă are anumite interese economice și politice, spre deosebire de lumea, să zicem, din zona nordică a Europei (”lumea scandinavă”). Evident că aceste diferențieri de ordin economic și politic au condus la o individualizare a diferitelor societăți pe glob.

 

tokyo

……..sau Tokyo

 

        Sintetizat, am putea diferenția pe glob următoarele regiuni :

regionalizare

Regionalizare (după O.Mândruț)

            Rezultatul regionalizării este dat de apariția blocurilor regionale, care, în Europa se numesc Euroregiuni;

            Exemple de blocuri regionale în funcție de criteriul folosit:

• Uniuni Economice și zone de liber schimb (regiuni create strict pe criteriul economic): de exemplu U.E., CEMN, AELS, ASEAN, NAFTA etc. despre care vom discuta într-un alt articol;

• Ansambluri geopolitice (regiuni create în special pe criteriul politic, dar uneori nu trebuie scăpat din vedere și cel economic): OSCE, Liga Statelor Arabe, ANZUS etc. (vor fi tratate la Sistemul geopolitic mondial).

Globalizarea:


         Și aici există o definiție clasică și anume: Globalizarea reprezintă procesul de extindere al unui fenomen social, economic, științific, tehnic etc. la nivelul întregii planete”.populatie diversa

           Așa cum reiese din definiția de mai sus, prin globalizare se dorește, în esență, crearea unui sistem economic unic, care tinde să ”șteargă” diferențele dintre statele mai puțin dezvoltate și cele dezvoltate, lucru care bineînțeles este foarte greu de realizat, mai ales în contextul economic actual și datorită intereselor economice (resurse) pe care la au statele foarte dezvoltate. Spre exemplu, mă îndoiesc că Statele Unite, în momentul în care ”își fac simțită prezența” într-o țară africană, de exemplu, unde urmăresc anumite resurse, vor ajuta statul respectiv să se dezvolte. Consider să nu fac altceva decât să ”aibă grijă”, pentru ele, de resursele existente în zona respectivă. Dar să revenim………….

           Acest lucru se realizează prin ceea ce se numesc ”societăți transnaționale”, care tind să se extindă pe tot globul prin crearea unor piețe de desfacere.

        Exemple de organizații care susțin globalizarea:

  1. În domeniul economic: GATT (Acordul General pentru Tarife și Comerț); FMI (Fondul Monetar Internațional);
  2. În Domeniul SportivIOC (Comitetul Olimpic Internațional);
  3. În Domeniul SănătățiiCrucea Roșie;
  4. În Domeniul PoliticONU (Organizația Națiunilor Unite).

              Există câteva domenii în care globalizarea ”și-a pus amprenta”, cum ar fi:

  • globalizarea informațiilor: acest lucru se realizează prin transmiterea, aproape instantanee, a informațiilor prin TV, radio, telefon, internet;
  • globalizarea circulației oamenilor, cu anumite restricții dependente de legislația țărilor, se realizează prin eliminarea vizelor între anumite state;
  • globalizarea unor caracteristici ale societății: un lucru extrem de delicat, se realizează prin încercare de a introduce anumite ideologii, concepții etc. comune în cât mai multe state;
  • globalizarea limbii engleze: principala limbă de comunicare și transmitere a informațiilor.

             Evident că există anumite benefcii pentru diverse state, dar există și multe efecte negative, cum ar fi: unul dintre cele mai importante efecte care are loc prin procesul globalizării este generalizarea unor modele și ștergerea diferențelor între comunitățile locale din diferite state odată cu diminuarea diversității sociale; ușor, ușor se poate ajunge chiar la ștergerea identității unei anumite societăți cu tradiții și obiceiuri caracteristice. Imaginile vorbesc de la sine………..

rionepaldans nordicidans 3dans 2

            Trebuie remarcat însă un lucru: globalizarea se produce întotdeauna dinspre țările dezvoltate spre cele slab dezvoltate, care sunt dispuse să se alinieze unor ”sisteme culturale și sociale” complet diferite de ale lor.

               Sunt ”voci” care susțin, și pe bună dreptate, că de fapt globalizarea este ”un război subtil”, prin care statele dezvoltate se infiltrează în interiorul celor slab dezvoltate, bucuroase să împrumute anumite produse, obiceiuri etc., prin acest lucru asociind produsele respective cu un nivel de trai mai ridicat decât cel anterior. Tot aceste voci susțin că acest lucru este cel mai periculos și mai subtil mod de a coloniza o țară și asta pentru că în cele mai multe cazuri statul care ”împrumută modul de viață occidental” chiar își dorește acest lucru, devenind, mai mult sau mai puțin, un fel de ”sclav” al statului respectiv.

                Chiar citeam undeva ”definiția”, dacă putem spune așa, ”a omului global” sau robotul jovial, cu l-a numit Wright Mills, un mare teoretician al sociologiei într-una dintre lucrările sale:om jovial ……..care poartă jeanși Levis și bluze Lacoste, pantofi Adidas, folosește ceasuri Swatch, urmărește CNN la un televizor Samsung, mănâncă la McDonald s, bea Coca-Cola sau bere Heineken și se distrează într-un bar karaoke…….”.

         Ce înseamnă ”Identitatea și Uniformitatea” societăților? Vom vorbi într-un articol viitor.

Reclame


Categorii:clasa 11, geopolitică, pentru elevii de liceu

Etichete:, ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: