Harta Europei: modificări după 1990 (1) și teritorii dependente (2)

                 Am mai discutat în articolul ”Modificări apărute pe harta politică a lumii după 1990” despre modificările apărute pe harta policită a Europei, dar cred că este momentul să detaliez puțin aceste modificări care au schimbat ”fizionomia” hărții politice a lumii și a Europei.

                  Dacă odată cu sfârșitul Războiului Rece are loc ”eliberarea” statelor care formau U.R.S.S.-ul, harta politică a Europei a suferit modificări importante. Pe lângă obținerea independenței unor foste state sovietice din Europa (țările Baltice – Estonia, Letonia și Lituania; Belarus, Ucraina și Republica Moldova) are loc și ”schimbarea statutului” anumitor state (din state socialiste – România, Ungaria, Polonia, Bulgaria etc. în state democratice). Unele dintre ele ”își schimbă regimul” în mod pașnic – Cehia și Slovaci – altele prin frământări interne sfârșite uneori cu războaie ”interminabile” ce au loc mult timp după căderea comunismului. Dar să vedem……….

octombrie 1989 – Germania


așa cum este bine știut, zidul Berlinului a fost construit ”peste noapte” în anul 1961, cu scopul de a pune capăt migrației masive dinspre estul Germaniei spre vestul acesteia.blake-guidry-719076-unsplash

Este poate cel mai important și mai sugestiv ”simbol” al Războiului Rece, simbol care a fost dărâmat în octombrie 1989. Acest zid a fost ”dărâmat cu mâinile goale” de populația din R.D.G și R.F.G. Era firesc și de așteptat ca regimul comunist să ”cadă” după frământările care avuseseră loc de-a lungul timpului în diverse state comuniste, dar în special în Polonia și Ungaria. Probabil că mulți știu că acest zid era unul dublu. S-a plecat inițial de la un gard de sârmă ghimpată și s-a ajuns la un zid extrem de bine construit și păzit, din beton, dublu (format din două ziduri de beton cu o zonă de aproximativ 150 m numită sugestiv – ”zona morții”). Din momentul acela – octombrie 1989 – până la unificarea efectivă a celor ”două Germanii” a trecut un an…..octombrie 1990 Germania redevine, oficial o singură țară.

germania veche

R.D.G. și R.F.G.

 

zidul berlinului

zidul 2

Cehoslovacia…….


din anul 1918 până la 31 decembrie 1992, după care are loc ceea ce s-a numit ”Divorțul de Catifea”, Cehoslovacia devenind ”două state” – Republica Cehă și Slovacia, conform unei decizii a Parlamentului Cehoslovaciei. Despărțirea a avut loc pe cale pașnică.

cehoslovacia

fosta Cehoslovacie…….

 

Republica Socialistă Federativă Iugoslavia…….


trei ani (1990 – 1993) a durat ”dezmembrarea” fostei R.S.F.Iugolavia. Problema cea mai gravă și care a condus la războaie interne a fost pe seama diferențelor interetnice, cele mai grave fiind în Bosnia-Herțegovina și Croația.

iugoslavia

fosta R.S.F.Iugoslavia

 

după terminarea celui de al Doilea Război Mondial, Iugoslavia se organizează într-o federație formată din șase state (Croația, Macedonia, Serbia, Muntenegru, Bosnia-Herțegovina și Slovenia – care ulterior își dobândesc independența) plus două regiuni autonome din cadrul Serbiei – Kosovo și Voivodina.serbia componenta

din nefericire războaiele care au avut loc pentru separarea și obținerea independenței au afectat toate cele șase state, mai mult sau mai puțin. Astfel, cele mai importante conflicte (pe motive interetnice, religioase, dar și economice și politice) au avut loc între sârbi și croați – pe de o aparte și între bosniaci și albanezi – pe de altă parte. În anul 1991 Slovenia și Croația își declară independența, ceea ce conduce la dezmembrarea clară și definită a fostei uniuni iugoslave. Rând pe rând statele își obțin independența, singurele care rămân în uniune sub numele simplu – Iugoslavia – fiind Serbia și Muntenegru cu capitala la Belgrad. În anul 2006, cu o majoritate de 55,5%, populația Muntenegrului decide să se separe de Serbia, fapt ce se întâmplă, oficial, la data de 3 iunie.

2008…….Kosovo

……………un stat disputat, care și-a obținut indenependeța de Serbia în anul 2008. Cu o suprafață de aproximativ 11.000 km2, Kosovo, cu capitala la Priștina, este recunoscută astăzi de aproximativ 90 de state membre ONU sub numele de Republica Kosovo. Sunt și state care nu recunosc autonomia și existența acestui stat printre care Serbia, România sau Spania.

Sârbii susțin că o mare parte dintre toponimele regiunii îşi au originea în cuvinte sârbeşti sau slave. Chiar și numele regiunii „Kosovo” se traduce: „kos”/„кос”care înseamnă mierlă în limba sârbă. Și  numele de „Metohija”, de origine greacă, desemnează un ţinut cu o puternică tradiţie ortodoxă, explicaţie susţinută şi prin numărul mare de centre religioase importante din această regiune, centre aflate în patrimoniul U.N.E.S.C.O. Încărcătura religioasă este sporită şi de Patriarhia de la Peć, centru restaurat în 1557 de Marele Vizir Mehmed Sokollu, sârb bosniac la origine, islamizat şi intrat în slujba Imperiului Otoman. Toate aceste lucruri fac din Kosovo un adevărat „Ierusalim” al poporului sârb. Pe de altă parte albanezii susțin că populația care ocupă în acest moment Kosovo se trage din vechea populație ”ilir”, popor antic atestat din Antichitate în sud-estul Peninsulei Balcanice. Conflictul care domină în regiune între sârbi și albanezi probabil că nu se va termina niciodată, având în vedere că ambele nații își dispută teritoriul care formează acum republica Kosovo.

nu trebuie uitată…..Voivodina

……..provincie autonomă a Serbiei cu capitala la Novi Sad. Populația este un amalgam de sârbi, muntenegreni, români, croați, slovaci, unguri etc., lucru ce nu a îngreunat însă dezvoltarea acestei regiuni, care reprezintă, în momentul de față cea mai dezvoltată regiune din Serbia.

si cred că este interesant că amintim și despre……….Bosnia și Herțegovina


stat în care populația este formată din bosniaci musulmani (48%), sârbi ortodocși (37%) și croați catolici (14,5%), restul fiind alcătuită din evrei, romi albanezi etc.. Bosnia HertegovinaConform Acordului Dayton este administrată de un reprezentant numit de Consiliul de Securitate al ONU, fiind alcătuită din Federația Bosniei și Herțegovinei (51% din teritoriu) și……….Republica Srpska (49% din teritoriu). Toate cele trei limbi (bosniacă, sârbă și croată) sunt oficiale. Și acolo lucrurile sunt destul de tensionate……….

 

În partea a doua a acestui articol vom vorbi despre câteva dintre teritoriile autonome și teritoriile dependente din Europa.

Reclame


Categorii:clasa 12, pentru elevii de liceu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: