Biserica evanghelică fortificată de la Biertan

     +duFYH%nScGq9gumLKStkw      

           Comuna Biertani…..o frumoasă comună din zona Transilvaniei, mai exact din județul Sibiu, în partea nord-estică a acestuia, la sud de Târnava Mare (afluent al Mureșului). Zona este cunoscută, nu întâmplător, ca Țara Vinului. Comuna este formată din satele Biertan, Richiș și Copșa Mare.

froYJDvhS3mAVMOQY6Z0Lg

            Localitatea a fost atestată documentar în anul 1283, fiind una dintre primele așezări de sași (germani) din Ardeal. În anul 1397 Biertan este atestat ca cetate; așezarea este construită în stilul francon (casele sunt dispuse în jurul impunătoarei biserici cetate Biertan).

            Dar astăzi vreau să vă vorbesc puțin despre biserica evanghelică fortificată……Impunătoarea arhitectură îmbină stilul gotic cu cel al Renașterii, fiind apărată de trei ziduri (în acest fel deținând titlul de unica biserică cetate cu trei ziduri de apărare din Transilvania). Interesant este că primul zid nu a fost construit în scop de apărare, ci de susținere a colinei pe care a fost construită la început bazilica cu hramul Sf. Maria, ceea ce avea să devină mai târziu cetatea Biertan.

9Zs+vYzpRo+d5A089L7lWA

În secolul al XVIII-lea a fost descoperit un artefact de bronz – Donarium-ul – care atestă prezența creștinismului în regiune încă din primele secole ale mileniului I.

1VBKgR4NTO2ynUEuwvxGWw

            Timp de aproape 300 de ani, între 1572 și 1867, biserica Biertan a adăpostit sediul episcopatului săsesc, astfel încât în incinta bisericii, în Turnul Mausoleu sunt expuse pietrele funerare ale episcopilor sași înmormântați aici. În interiorul cetății se află și ceea ce poartă denumirea de Turnul Catolic care adăpostește o veche capelă cu picturi murale de la începutul secolului al XVI-lea în care credincioșii catolici care mai existau în zonă veneau la slujbă, după ce sașii au trecut la religia luterană (sec.XVI).

6RSO1oRmRKu0JNCmqS+7OA

            Bastionul estic sau ”camera pentru divorțuri” spune legenda ca era folosită pentru a închide cuplurile (timp de două săptămâni) care se aflau în prag de divorț. Ei aveau la dispoziție un pat, o lingura, o cană, o farfurie etc.; tot legenda spune că un singur cuplu din cele ”închise” au divorțat, în rest toate cuplurile au reușit să se împace. Tot în interiorul acestei cetăți se află și Turnul Slăninii unde se spune, că după slujbă, credincioșii se veneau aici și-și tăiau o bucată de slănină pe care o drămuiau până la următoarea slujbă. 

3aVJ9dPnSsCvigrH6br7WA

tHJrFbr5QZuJLys6UoeLGg

ri9wW+caR8yX601J6GGBUg

4p3t6nnVSHq41LGZU+TkXA

          În secolul al XVI-lea este construit ultimul zid al cetății, devenind astfel cea mai mare și mai puternică biserică fortificată transilvăneană.

im%+itgOS5mjoHiL4VNjyA

          Scara care facilitează accesul în interiorul cetății a fost construită în anul 1795, acoperită în anul 1845 (când începuse să se degradeze destul de tare) și are în componența sa 73 trepte.

XCm2fKAOSGWkGDmcQMo9JA


          În interiorul bisericii evanghelice se află altarul poliptic, ce datează din anul 1483, fiind cel mai mare din țară. El a fost construit ”ca o carte”, având în componență 28 de picturi, dar care nu sunt vizibile toate odată. El a fost închinat Fecioarei Maria, și a marcat trecerea de la stilul gotic la cel renascentist.

raVuD7yfRvqFVAm0SEUWKw

bnma%hw7TGC%A+jXOU8E9w

ARhc7j4LQYGl8DcoAVcVfQ

         Ușa sacristiei este o valoroasă operă de de lăcătușerie, tâmplărie și fierărie săsească, bine conservată, fiind premiată în anul 1900 la Paris pentru ingeniozitatea construcției sale. Ușa este dotată cu 15 zăvoare care pot fi blocate toate odată și care funcționează și în ziua de azi, făcând din încăperea care adăpostește în momentul de față picturile principalilor episcopi, de nepătruns. Se spune că acolo se țineau în perioada medievală toate comorile pe care le avea biserica, și în cazul unei invazii, tot ceea ce era de valoare era închis în acea încăpere.

avQBTro3Rv6mDzqnMQbMVw

r6AojIerTyq0mupUxB0uCQ

          Stranele din cor sunt construite cu benzi ornamentale de factură gotică, arătând încă odată măiestria de care dădeau dovadă tâmplarii sași ai secolului al XVI-lea.

9Z6oDQTeSZWgYELNztf%mQ

         Amvonul bisericii, construit în stil gotic, are trei basoreliefuri cu scene din Patimile lui Hristos. În biserică se păstrează și covoare anatoliene din perioada medievală, pe care se presupune că negustorii le donau bisericii în semn de mulțumire pentru reușitele expedițiilor pe care le aveau în Orient.0waKfLgRSbKFEkZ2Smk%RQ


Un lucru care mai trebuie menționat este faptul că în anul 1733 trăiau în Biertan aproximativ 160 de români care……nu aveau nici preot și nici biserică.


            Impresia pe care o ai când pătrunzi în interiorul acestei biserici-cetate? Că timpul s-a oprit în loc…..încărcătura pe care o are acest loc este absolut impresionantă, ceea ce a făcut ca această biserică să fie introdusă în patrimoniul universal cultural (UNESCO), din anul 1993. Iar sașii din zona sunt extrem de activi și ”prezenți”……astfel încât, în fiecare toamnă are loc ”Întânirea sașilor din Biertan”. 

GcUX2MOVSj6He0vlCja5MA

iz22rkMuQrCPDGu+KV9N9A

și orga din interior, cu o vechime de peste 200 de ani care….funcționează perfect

              Cum ajungi acolo? Noi am venit dispre Mediaș, unde am fost într-o mică excursie, dar dacă vrei să te duci plecând din București o variantă ar fi să o iei pe drumul București – Pitești – Curtea de Argeș – Călimănești – Tălmaciu – Sibiu – și apoi spre Copșa Mică.

88FmWvVCSeSRIl92XU8lxg

gGCGunVNSsqshcSW0zyA2A

Iar un ultim lucru interesant pentru cinefilii care preferă așa ceva….trebuie spus că în acest loc, în interiorul cetății, a fost filmată o parte din filmul The Nun….un film cu încasări de milioane de dolari.

Și…..pozele vorbesc 

ycng1iU8RwiuegKrGGzhlQ

HE%7T4+7TkiD4DiSB3Ow2w

8cTZ95wXQMSIBfXQzK0vtg

cfl6Km+ITey01OKutxbNFw

Reclame


Categorii:diverse, geografia generală, România

Etichete:,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: