Conflictul dintre Israel și Palestina……..

             Pentru a înțelege conflictul care datează de foarte mult timp și care probabil nu se va stinge prea curând trebuie să privim un pic în istoria celor două națiuni.

Israel


             Acest stat este rezultatul unor factori de natură istorică atât din Orientul Apropiat cât și din Europa. Întotdeauna acest stat a considerat că evreii își au originile pe teritoriul Palestinei, locul de origine al populației evreiești (mișcările sioniste). La începutul secolului XX populație evreiască se împrăștie atât în lumea nouă cât și în numeroase state din Europa de Vest. Un rol important în mișcarea sionistă l-a avut sosirea englezilor în Orientul Mijlociu. Lor li se atribuie o regiune în Palestina otomană, separată de provincia Siria și ”amputată” de teritoriile de pe malul estic al Iordanului, zonă pe care Londra o va transforma mai târziu în Transiordania.israel

               Între anii 1920-1930 Palestina rămâne sub coroana britanică, care are de multe ori de înfruntat nemulțumirile organizațiilor sioniste și asta datorită faptului că în urma Tratatului de la Versailles, ei negociaseră un teritoriu pe care să-și ”întemeieze” statul, fapt ce nu a fost pe placul învingătorilor războiului din 1914-1918. Tensiunile dintre englezi, palestinieni și evrei cresc permanent pe seama sosirii evreilor din Europa de Est. Aceste tensiuni culminează între anii 1936-1939 când populația arabă palestiniană se revoltă împotriva valurilor de emigranți evrei.

desertul negev

deșertul Negev

             Sfârșitul războiului aduce în zonă tot mai mulți emigranți evrei iar tensiunile dintre englezi, evrei și palestinieni tind se ia amploare din ce în ce mai mare. În anul 1947 primii decid să se retragă din zonă lăsând decizia de împărțire a teritoriului Palestinei Organizației Națiunilor Unite.

asezare palestiniana

             Planul ONU a fost următorul: două state – unul arab (populație majoritară – arabă și un procent mic de evrei) și unul evreesc (cu o pondere de 40% arabi și restul evrei), dar nici evreii nici palestinienii nu acceptă această împărțire. Anul 1948 reprezintă un an extrem de important pe harta politică a lumii: apare un nou stat – Statul Israel – creat de Ben Gurion, politician și om de stat, evreu fugit din Polonia, devenit ulterior prim minstru al Israelului. La scurt timp are loc primul război arabo-israelian, război de pe urma căruia Israel mai dobândește la teritoriul său (14.000 km2) încă 6000 km2. 

             Timp de 8 ani, între 1948 și 1956 Israelul se sprijină pe Franța, S.U.A. Și U.R.S.S. În anul 1956 are loc al doilea război arabo-israelian, moment în care Israel participă alături de Franța și Marea Britanie la atacul împotriva Egiptului (ceea ce a fost cunoscut sub numele de ”criza Suezului”). U.R.S.S. profită și se apropie de Egipt și de Siria, cărora li se alătură ulterior și Irak. Israel devine piesă centrală a Războiului Rece. Războiul de Șase Zile se soldează cu victoria fulgerătoare a statului Israelian asupra Egiptului (ajutat de port-avioanele americane), primul mărindu-și suprafața cu aproximativ 95.000 km2, pron ocuparea Peninsulei Sinai, malului estic al Canalului Suez, Podișul Golan sirian, Cisiordania și Ierusalimul de Est. Israel este acum o forță de care trebuie să se țină seama și de care lumea arabă începe să se teamă, fiind considerat un ”terminal” al americanilor și ”un sprijin al lumii arabe” pentru soviectici. 

blake-campbell-696955-unsplash

Palestina


                Palestina este ocupată de populație arabă care poate fi împărțită în trei mari categorii:

  1. arabii palestinieni de naționalitate israeliană (din anul 1948)
  2. palestinienii din teritoriile ocupate începând cu anul 1967 și
  3. diaspora palestiniană care trăiește în țările arabe sau în afara lumii arabe.

            Drama acestui ”popor fără țară” a început în anul 1948 în momentul în care este declarat statul Israel chiar pe teritoriul lui.

israel

            Anul 1990 – acordurile de la Oslo – prevăd punerea în funcțiune a unei autonomii palestiniene care să conducă ulterior la formarea unui stat de sine stătător, cu un nucleu în orașul Ierusalim. Dar, israelienii au făcut din acest oraș capitala lor, nerecunoscută internațional (Tel Aviv este capitala oficială) în ciuda faptului că orașul Ierusalim este populat (în special în est) de o populație majoritar palestiniană.

toa-heftiba-703734-unsplash

               1995 – are loc semnarea unor noi acorduri la Washington care vizează ”teritoriile” pe care le are Palestina. Ele sunt reduse la câteva petice din fostul teritoriu palestinian numite zonele A, B și C.

  • zona A – în alcătuirea ei intră aproximativ 4% din Cisiordania și 20% din populația ei, incluzând cele șapte mari orașe palestiniene: Hebron (controlat de evrei), Bethlehem, Tulharm, Nablus, Ramallah, Jenin, Qalqiliya;
  • zona B – 23% din Cisiordania (intră în jur de 450 de localități rurale);
  • zona C – restul de 73% din Cisiordania, aflată însă sub controlul exclusiv al statului Israel.

          Conflictul este unul care va mai dura cu siguranță foarte mult timp, mai ales că în ultima perioadă Israel își ”instalează” noi colonii evreiești în regiunile care erau prevăzute să treaca sub controlul palestinian.

benjamin-grull-778130-unsplash

josh-appel-556112-unsplash

john-t-681313-unsplash

john-t-521825-unsplash

faruk-kaymak-621584-unsplash

           Palestina este o identitate națională, este o administrație, este un teritoriu fragmentat, dar oare va putea deveni un stat independent?…….

partea veche Ierusalem

Reclame


Categorii:diverse, geografia generală, geopolitică

Etichete:, , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: