Conflictul dintre Pakistan și India

              Despre India am vorbit în articolul India putere geopolitică. Care este conflictul său cu Pakistan? Haideți să vedem……india britanica

                Pe scurt, istoria Pakistanului stă cam așa: 


        Acest stat este creat în anul 1947, cu prilejul divizării religioase a ”Imperiului britanic al Indiilor”.

        În prima fază, pe harta politică a lumii apar două state noi: Pakistanul de Est și Pakistanul de Vest.

          Pakistanul de Vest (care în momentul de față este Pakistanul din ziua de azi) s-a creat în jurul bazinului Indusului, fiind ocupat cu o populație irano-afgană și indo-islamică. 

           Pakistanul de Est (care devine ulterior Bangladesh-ul de azi) este ocupat de o populație majoritar indo-bengaleză. Acest ”dublu Pakistan” a fost profund angajat geopolitic în timpul Războiului Rece, neezitând nicio secundă să se opună Indiei, datorită regiunii Kashmir, regiune pe care cele două state (în prezent India și Pakistan, în trecut India și ”dublul Pakistan”) o au și au avut-o. Astfel, s-au creat axele: New Delhi-Moscova și Islamabad-Beijing-Washington.india dupa impartire

           În momentul în care Pakistanul Oriental dorește obținerea independenței (independență ce s-a câștigat greu, după un război lung și dur) și preluarea numelui de Bangladesh, Pakistanul de Vest (din acel moment – simplu – Pakistan) își întoarce fața către lumea arabă din zona Golfului Persic (Pakistanul fiind ocupat de o populație predominant musulmană).pakistan

           În anii 1990, după dizolvarea U.R.S.S.-ului și obținerea independenței țărilor din Asia Centrală, găsește Islamabadul în aceeași opozoție față de New Delhi și aliatul său Moscova, dar în relații din ce în ce mai strânse cu fostele state sovietice Afghanistan și Tadjikistan. Pakistanul se dorește o cale deschisă spre Oceanul Indian a statelor din Asia Centrală, lucru care se opune dorințelor Teheranului care dorește ca această cale să treacă pe teritoriul său. Astfel, axei Moscova-Teheran-New Delhi se opune axa Islamadab-Riyad-Washington, cu ”polul confruntărilor” în Afghanistan.

pakistan2

           Interesele Statelor Unite pentru teritoriul afghan este imens, și mai exact SUA sunt interesate de proiectul unui oleoduct și a unui gazoduct care ar transporta petrolul și gazul turkmen până la un terminal la țărmul Oceanului Indian, dar prin Afghanistan. Evident că în această situație Statele Unite au tot interesul să controleze regiunea afghană.pakistan3

            Pakistanul este cu atât mai important (ca și aliat) datorită faptului că beneficiază de armament nuclear. Pakistanul se sprijină puternic și pe Beijing, aliat tradițional al Pakistanului împotriva Indiei, dar care, a avut totuși grijă să nu deranjeze Moscova, și chiar să se apropie de ea, de teama Japoniei și a S.U.A.

           În prezent Pakistanul este dotat cu mijloace nucleare și balistice adecvate în cazul unei confruntării cu India, dar pregătită, într-o situație extremă și pentru a riposta Iranului. În urma experiențelor nucleare indiene din anul 1998 și pe seama creșterii tensiunilor din regiunea Kashmir-ului, pakistanezii au efectuat și ei câteva experiențe nucleare în regiunea Belucistan.

            Care este cea mai mare problemă a Pakistanului în relațiile sale cu India în momentul actual?……regiunea Kashmir. kasmir

             …….să ne întoarcem la sfârșitul secolului al XIX-lea, când India, Pakistan şi Kashmir se aflau sub dominaţia Imperiului Britanic. În acea perioadă Kashmir se bucura de o anumită autonomie fiind condusă de către un prinţ hindus. După obținerea independeție Indiei (1947) imperiul colonial s-a destrămat şi zona este împărţit intre India, Pakistan şi Bangladesh. Războiul pentru Kashmir a început la scurt timp, prinţul provinciei primind dreptul de a decide cui dorește să aparţină, decizie foarte complicată deoarece prințul era de religie hindusă iar populație era majoritar musulmană.

              La sfârșitul anului 1947 au loc atacurile unui grup musulman; prinţul cere ajutor Indiei care l-a condiţionat de acceptarea anexării. În acel moment Pakistan se simte îndreptăţit să intervină, aşa că a izbucnit un război care a durat aproximativ 1 an și jumătate şi s-a soldat cu numeroase victime.

              În anul 1948 intervine ONU care practic ”împarte” Kashmirul în două: tratatul semnat stipula ca 2/3 să revină Indiei (districtului Jammu şi Kashmir), iar nordul să fie al Pakistanului.

            Situația se complică și mai tare în anul 1962 când China preia controlul unei mici porţiuni din vechiul principat (aproximativ 10%) control pe care China îl deține și în ziua de azi. Conflictul dintre India şi Pakistan s-a agravat în 1965 când au reînceput atacurile armate.

india3

populație hindusă

            În anul 1972 este semnat un nou tratat pe care țările sunt obligate să-l respecte. Graniţa trece prin lanţuri muntoase, ceea ce o face foarte greu de controlat. Altercaţiile în zonă, deşi mai reduse ca gravitate, s-au înmulţit. Pakistan a refuzat ca linia de control să devină frontieră pentru că ar fi cedat astfel Indiei valea Kashmirului, unde locuiau predominant musulmani.

           De ce este totuşi o zonă atât de disputată? Poziția strategică dar și resursele o fac să fie ”mărul discordiei” pentru cele două state. Şi India şi Pakistan revendică teritoriul, se consideră reciproc putere de ocupaţie şi nu iau în calcul ideea unui stat independent. 95% din populaţia sub autoritatea Indiei este musulmană şi o bună parte solicită creşterea autonomiei.

inadia2

India………

Pe de altă parte, în provincia Jammu avem un procent de 60% de hinduşi, dar în Kashmir se află şi un număr important de budişti. ONU continuă să se implice în zonă, având la dispoziţie din 2012 o organizaţie 38 de observatori militari (UNMOGIP), dar şi o administraţie civilă în capitala Srinagar.

india1

indian

 

Reclame


Categorii:diverse, geografia generală, geopolitică

Etichete:, ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: