Germania…….un pic de istorie

Design fără titlu        La sfârșitul secolului al XIX-lea, Germania și-a ”deschis drumul” către Imperiul Otoman care se afla în sfera de influență a britanicilor; odată cu această decizie, Germania își mărește puterea în Africa, în țări ca: Togo, Camerun, Burundi, Tanzania, Rwanda, Namibia, dar și în Noua Guinee, Solomon sau Samoa.                       Între anii 1890 – 1914, Germania devine o putere mondială; se conturează mutațiile geopolitice care vor conduce la izbucnirea Primului Război Mondial. Pentru a contracara puterea ce se contura vertiginos, se crează alianțe: anglo-franceză și într-un final și anglo-rusă. Acest lucru se datorează faptului că Germania amenința monopolurile coloniale franceze și engleze.  

Intrată în război în anul 1914, secondată de Austro-Ungaria (aliatul ei natural, dar și geopolitic), Germania se dorește conducătorul Europei. Își bazează autoritatea pe câteva coordonate: slăbirea Franței (datorită influneței pe care o avea în domeniul maritim); crearea unui nou sistem de state în partea de est a Europei dar și în Caucaz pentru a slăbi Moscova (Polonia, Estonia, Letonia, Lituania, Finlanda sau Ucraina), dar și Marea Britanie (cu sprijinul otomanilor) (Afghanistan).germania

         Obiectivul principal al Germaniei a fost acela de a reduce puterea și influneța maritimă a celor două mari puteri – Franța și Anglia – , dar și de a-și întări poziția în estul Europei sau peninsula Balcanică. Aceste lucruri i-ar fi adus statutul de ”lider mondial și al Europei”.


        Primul Război Mondial a pus Germania într-o situație foarte complicată și anume acela de a susține două fronturi: unul vestic – franco-anglo-belgian, și unul estic – rus. După ce a învins rușii, Germania s-a concentrat pe frontul de vest, încercând să atace Anglia printr-un război submarin. Ceea ce nu a știut însă Germania a fost faptul că englezii primiseră susținerea SUA, care a intrat în război în anul 1917. Germania este înfrântă, fiind amputată de o mare parte din coloniile sale și de o parte din teritoriile sale din Europa, de exemplu Polonia sau Alsacia. 


            După terminarea războiului, Germania a suferit o gravă destabilizare politică și socială. Anul 1933 reprezintă un an crucial pentru Berlin: la putere ajunge partidul național-socialist. Germania hitleristă începe din nou să aibă ambiții geopolitice. Un prim pas îl continue ocuparea Rhenaniei, apoi anexarea Austriei, dezmembrarea Cehoslovaciei (un stat ce fusese creat de Anglia și de Franța tocmai pentru a se apăra de ambițiile geopolitice ale Germaniei) și ulterior la declanșarea celui de al Doilea Război Mondial.

            1936 este anul în care Hitler se impune în Europa. El are sprijinul Italiei fasciste, Spaniei franchiste, dar și a unor state ca Ungaria sau Bulgaria și toate acestea pentru a lupta și pentru a slăbi puterea anglo-franceză.Design fără titlu-2

         În 1939 este semnat Pactul germano-sovietic care permite Rusiei să ocupe Țările Baltice dar și partea de est a Poloniei.

          Nu durează mult până când Germania ocupă Franța și pătrunde adânc în Peninsula Balcanică. După aceste două acțiuni Berlinul se întoarce împotriva Uniunii Sovietice. Dar din nou…..aceași problemă: SUA intervine în favoare Londrei dar și alături de Rusia Sovietică.


             1945 – Germania capitulează devenind o țară în care se intalează puterile engleză, franceză, americană și rusă. Se pune problema viitorului politic al Germaniei. Lucrurile sunt complicate și delicate (Războiul Rece). Astfel: în anul 1947 zonele engleză și americană din Germania s-au unit devenind ”o bi-zonă”, iar în anul 1949 ”bi-zona” și zona franceză din Germania se unesc formând RFG (Republica Federală Germania). Ca o replică la acțiunile celor trei puteri, zona sovietică a Germaniei devine RDG (Republica Democrată Germană). Orașul Berlin rămâne enclavat în RDG, având un statut special: ”ocupație cvadripartită”. Design fără titlu-5

            RFG (cu capitala la Bonn) ia avânt politic, economic și militar: membru NATO, a Piaței Comune, membru fondator a ceea ce este acum UE (Comunitatea Economică a Oțelului și Cărbunelui) etc., fiind sprijinită permanent de canadieni, americani, englezi, olandezi, francezi etc. RDG rămâne o cazarmă sovietică. Interesant este că prin politica sa pare să ducă practic mai departe ambițiile vechiului stat imperial german: participă la toate acțiunile de destabilizare din Lumea a Treia din Africa și Caraibe, dar și la diverse intervenții ca de exemplu cea din Cehoslovacia (1968) sau din Polonia (1981).Design fără titlu-4

           Politica de ”perestroika” a lui Gorbaciov provoacă slăbirea influenței și puterii sovietice în blocul comunist, conturând ceea ce avea să se producă: 1989 ”căderea” zidului Berlinului și unificarea, în anul 1981 a celor două Germanii: Comunistă (RDG) și Occidentală (RFG).


            Începând anul 1996 Germania redevine cea mai importantă putere economică a Europei și cel mai mare exportator al Europei, sugerând, cumva, ambiția ei permanentă și anume aceea de a avea cea mai mare influență în Europa. Ea reușește să aibă relații strânse cu Statele Unite ale Americii și să ducă o politică specială cu Federația Rusă întărind din nou, în acest fel, intențiile geopolitice ale Berlinului.

              În momentul de față ea nu revendică niciun teritoriu și încearcă să ducă o politică ”pacifistă”, dar acțiunile ei (intervenția în destrămarea RSF Iugoslavia prin sprijinul acordat Croației, acțiunea militară din 1999 împotriva Serbiei etc.) arată clar dorința la care nu a renunțat niciodată și anume aceea de ”principala putere geopolitică în Europa”.

Reclame


Categorii:diverse, geografia generală, geopolitică

Etichete:,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: