Rolul unor state în sistemul geopolitic mondia actual – Brazilia (5)

           ”Pindorama” sau ”Țara Palmierilor este una dintre puținele state ale Americii de Sud care și-au obținut independența fără un război civil; 

            Secolul XIX găsește Brazilia cu o suprafață extrem de mică – o fâșie litorală la Oceanul Atlantic (în momentul de față, Brazilia este o cincea țară ca suprafață și număr de locuitori din lume), dar care controla destul de multe regiuni nepopulate;

             Această țară a avut permanent două obiective principale și anume extinderea teritoriul său concomitent cu împiedicarea statelor sud-americane de a forma grupări regionale. Una dintre principalele sale rivale a fost Argentina, cu care a luptat permanent pentru teritoriu.


brazilia_relief

              Între anii 1850-1910, Brazilia își anexează prin negocieri sau războaie, în dezvantajul vecinilor săi aproximativ 940.000 km2; 

               Primul război mondial ”prinde” Brazilia de partea aliaților; perioada interbelică se caracterizează printr-un ”antiamericanism” puternic și printr-o ”anglofobie” accentuată, dar asta nu împiedică guvernul brazilian să se alăture americanilor și să intre în război împotriva Axei.


               Sfârșitul celui de Al Doilea Război Mondial surprinde o Brazilie în asccensiune din punct de vedere politic, economic și geopolitic, întărindu-și în acest fel rolul de ”superputere” a Americii Latine. Fidelitatea sa față de Statele Unite ia amploare, ceea ce conduce la lansarea acestui stat într-o politică de putere mondială: nucleară, balistică, aeronautică etc.


                În anii 1980 Brazilia are grijă să-și asigure securitatea în sudul Atlanticului, în acest scop întreținând relații extrem de strânse cu Africa de Sud. Anii 1990 sunt marcați de două evenimente extrem de importante prin care Brazilia își întărește poziția în regiune și anume depășirea antagonismului cu Argentina și crearea unei zone economice importante – MERCOSUR (Brazilia, Argentina, Uruguay și Paraguay); de asemenea se apropie de Peru pentru a se putea deschide economic spre Japonia. 


                Secolul XX aduce în plan geopolitic o ”Brazilie pacifistă” (renunțarea, cel puțin oficial, la armamentul nuclear), dar cu o puternică influență în America Latină.


brazilia_resurse

                Cu o populație de 207.847.530 (2015), Brazilia este astăzi un lider politic și economic al Americii Latine, deși această calitate este parțial contestată de Argentina dar mai ales de Mexic, care se opun intenției Braziliei de a obține un loc permanent în Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite; problemele sociale și economice actuale împiedică Brazilia să ”profite” efectiv de puterea sa regională.

Dispune de un relief variat ceea ce conduce la diversitatea resurselor, dar și de un potențial uriaș, Brazilia fiind una dintre cele mai importante state de pe continentul America de Sud exportatoare de energie electrică obținută prin hidrocentrale. De asemenea, deține unul dintre cele mai mari megalopolisuri din America Latină – Megalopolisul American format din Sao Paolo – Belo Horizonte și Rio de Janeiro.brazilia_ape

       brazilia_orase          Brazilia este cea mai mare putere economică națională a Americii Latine, ocupând locul opt în lume după produsul intern brut bazat pe paritatea puterii de cumpărare; este una dintre cele mai mari exportatoare de cafea de pe glob, portul Santos de la Oceanul Atlantic fiind unul dintre cele mai mari și mai importante porturi specializate pe exportul de cafea. Exporturile braziliene sunt într-o creștere vertiginoasă și probabil vor rămâne pentru mult timp așa. Venituri substanțiale rezultă și din turism (carnavalul de la Rio sau plajele litoralului Atlantic).

           Este singurul stat vorbitor de limba portugheză din America Latină și peste 65% din populația țării este de religie catolică. Populația țării atingea în anul 2015 un număr de 207.847.530 locuitori.

raphael-nogueira-519766-unsplash

            

Reclame


Categorii:clasa 11, geopolitică, pentru elevii de liceu

Etichete:, ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: