România este superbă…înseamnă mai mult decat Valea Prahovei sau zona Rucăr-Bran. Nu spun că acele zone nu sunt frumoase, dar din nefericire foarte mulți români prin ”mă duc la munte” atât înțeleg. Știu că s-a mai scris despre această zona, dar nu m-am putut abține să nu scriu și eu un pic despre ea.
Astăzi m-am hotărât să va aduc în atenție o zona deosebită, este adevărat, un pic cam departe de zgomotul și freamătul capitalei, dar care, dacă aveți trei-patru zile la dispoziție, chiar merită văzută, și anume Cazanele Dunării și mai exact Ciucarul Mare.
Accesul către această zonă se poate face în două moduri: fie pe Autostrada București – Pitești, Râmnicu Vâlcea, Târgu Jiu, Baia de Fier și peste vârful lui Stan spre Băile Herculane (ultima porțiune de drum fiind în continuare, din nefericire, destul de proastă, dar frumusețea drumului dintre Baia de Fier-Baile Herculane compensează) fie pe drumul București-Pitești (A1)-Slatina-Craiova-Drobeta Turnu Severin-Orsova-Baile Herculane. Indiferent de cum alegeți să ajungeți, în zonă veți găsi nenumarate pensiuni și locuri de cazare, dar și restaurante unde veți putea lua masa.
Odată ajunși acolo sunteți practic în Cazanele Dunării. Cazanele Dunării sunt un sector al defileului Dunării, defileu care cu lungimea sa de 144 km, reprezintă cel mai lung defileu din Europa. Dunărea desparte în această zonă Carpații (o parte pe teritoriul României și o parte pe teritoriul Serbiei). Cazanele Mari și Cazanele Mici împreună cu masivele Ciucarul Mare și Mic fac parte din Parcul Natural Porțile de Fier.
Cazanele Mari au o lungime de aproximativ 5 km și despart masivul Ciucarul Mare (România) de Veliki Strbac (Serbia). Cazanele Mici au o lungime de aproximativ 3 km, fiind situate între Ciucarul Mic (România) și Mali Strbac (din Serbia).
Printre nenumăratele oportunități pe care le aveți în zonă (croaziere pe Dunăre, obiective turistice: statuia lui Decebal, mănăstirea Sf. Ana etc.) veți putea face și un traseu pe Ciucarul Mare.
Ciucarul Mare, așa cum se poate vedea și de pe schița de mai sus, are o altitudine maximă de 316 m, traseul fiind marcat cu un triunghi galben. Accesul spre vârf se face din localitatea Dubova (DN7), un pic mai sus de sediul Primăriei din localitate. Lași mașina pe oriunde și poți să urci. Drumul nu este greu, traseul cu tot cu poze și opriri nedurând mai mult de 1h-1h și 30 minute (depinde evident de fiecare). Povestea că în zonă găsești vipere…..cred că e un pic exagerată. În afară de această drumeție în luna septembrie am mai fost la Băile Herculane în luna iulie, adică exact când este mai cald. Am vizitat atunci cascada Bigăr, Cheile Nerei, am parcurs traseul către Morile de apă de la Rudăria, și altele, m-am chinuit să descopăr măcar o viperă și nimic…..așa încât. Sigur, trebuie un pic de atenție că nu ști niciodată, dar ideea că sunt vipere n-ar trebui să oprească pe nimeni să facă un astfel de traseu. Dina păcate nu a fost o zi senină, era destul de frig și la un moment dat chiar începuse să plouă ușor, dar oricum ar fi, imaginile vorbesc de la sine………
Intr-adevar foarte frumoasa zona! Ne dorim si noi sa ajungem aici. Aveti cumva idee daca in zona exista locuri amenajate pentru campat? Multumim pentru toate informatiile utile pe care le impartasiti cu noi!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
In afara de pensiuni care sunt numeroase, există posibilitatea de a sta cu cortul la Baile Herculane, chiar pe valea Cernei. Este superba intr-adevar zona.
ApreciazăApreciază
Multumim mult pentru informatii! Promitem sa revenim cu detalii si poze cand ajungem. 😊
ApreciazăApreciază