Rolul unor state în sistemul geopolitic mondial actual – S.U.A.

               De-a lungul istoriei, încă din timpul imperiilor coloniale, au existat câteva state care și-au ”pus amprenta” asupra altor state, atât prin modul de viață, cât și din punct de vedere politic și economic.

               Secolul XX este dominat de SUA și URSS (Războiul Rece); lucrurile se schimbă odată cu începutul anilor 90, când au loc modificări politice extrem de importante care s-au reflectat și în fizionomia actuală a hărții politice a lumii.

               Sistemul mondial poate fi definit ca un ”ansamblu de relații ce se stabilesc între statele existente la nivel planetar, continental sau regional, în diferite domenii”.


               Există două elemente care definesc sistemului mondial:

 • sistemul economic al unui stat (puterea economică, capacitatea unui stat de a face anumite state ”să depindă” din punct de vedere economic de el);
 • sistemul geopolitic (capacitatea unui stat de a ”controla” alte state din punct de vedere politic, militar etc.).

               Influența acestor state derivă din statutul de ”putere geopolitică”, care înseamnă: potențial demografic, poziție geografică favorabilă, existența unor resurse de subsol, dotare tehnico-militară, putere nucleară etc.

               Printre statele menționate enumerăm: S.U.A., Federația Rusă, China, Japonia, Brazilia și India  dar și Israel, Africa de Sud sau Australia.

I. Statele Unite ale Americii


Poziție și localizare

stat situat predominant în zona temperată cu o anumită dispunere latitudinală spre Oceanul Atlantic (est) şi spre Oceanul Pacific (vest); deține insulele Hawaii și peninsula Alaska; ocupă partea centrală a continentului nord-american;

Dimensiuni teritoriale, demografice și economice

               locul 4 pe Glob (aproximativ 9,5 mil. km2), cu o mare diversitate economică și socială și cu anumite opțiuni geostrategice rezultate din întinderea mare a teritoriului.

              Jumătatea estică este ocupată de câmpii litorale, fluviale, regiuni montane vechi (Munții Apalachi) şi podișuri, iar cea vestică este formată din sisteme montane tinere (Munții Cordilieri), podișuri și depresiuni interioare. S.U.A face parte din așa-numite ”state fără istorie”: a luat naștere cu aproximativ 200 ani în urmă (Declarația de Independență din 1776 în urma războiului de Independență față de M. Britanie; 1783, prin Tratatul de la Versailles sunt recunoscute de Anglia). Expansiunea teritorială s-a făcut pe trei căi: colonizarea ”vestului sălbatic”, preluarea pământurilor băștinașilor sau cumpărarea de teritorii: Louisiana de la Franța (1803), pe care Franța îl dobândise cu puțin timp în urmă de la Spania; Florida de la Spania; în urma unor războaie, S.U.A. își anexează: Texas, New Mexico, de la Mexic și Hawaii de la Spania; SUA

             După sfârșitul Războiului de Secesiune (1861-1865) Statele Unite cumpără Alaska și insulele Aleutine de la țarul rus care nu vroia să le mai păstreze, dar nici să ajungă ”în mâinile” rivalilor (Imperiul britanic); sfârșitul secolului XIX este unul foarte important pentru extinderea teritorială a Statelor Unite. Încearcă în primă fază să cumpere de la Danemarca insulele Islanda și Groenlanda; 

              După eșecul din urma negocierilor, își întorc ”fața” către Oceanul Pacific unde imperiul spaniol avea colonii; în anul 1898 începe războiul împotriva Spaniei, care se soldează cu trecerea Filipinelor, insulei Guam și Puerto Rico sub Statele Unite, iar Cuba devine protectorat al acestora (în momentul de față Puerto Rico este stat nesuveran, asociat S.U.A. și care, în anul 1998 respinge din nou alăturarea lui ca ”al 51-lea” stat al Statelor Unite ale Americii);  de-a lungul istoriei, Statele Unite și-au întărit poziția economică și politică, prin asumarea de drept a unor probleme care depășeau spațiul teritorial al său; după al doilea război mondial, în timpul Războiului Rece se impun două modele: modelul american, întemeiat pe forța financiară, monetară, industrială și tehnologică și modelul sovietic, caracterizat printr-o dimensiune enormă a teritoriului, un număr mare de locuitori, prezența unor resurse importante în cantitate foarte mare, de care depindeau multe state europene, dar și printr-o rigiditate politică și ideologică a sistemului de alianțe.

Odată cu sfârșitul celui de-al doilea Război Mondial, S.U.A. își stabilește rapid principalul obiectiv și anume cel de a împiedica expansiunea Uniunii Sovietice. Planeta este împărțită în două mari ”zone”: zona comunistă și zona occidentală. La doar 80 de ani de la războiul de secesiune Statele Unite aveau ca obiectiv să ”conducă lumea”, depășind prin influență limitele continentului american. Își apropie două state importante și cu influență din Europa și anume pe Republica Federală Germania (R.F.G) și pe Marea Britanie. În Asia, pentru a slăbi forța ”giganților comuniști” (Uniunea Sovietică și  R.P.Chineză) semnează acorduri de apărare cu Japonia, ”dă naștere” ANZUS (Pactul Pacificului, încheiat cu Noua Zeelandă și Australia) etc.

Prăbușirea Sistemului Sovietic a lăsat S.U.A., pentru o bună perioadă de timp, în rolul de unică supraputere economică și politică; chiar dacă au apărut pe ”scena” politică alte state puternice, Statele Unite se caracterizează și în momentul de față ca fiind una dintre cele mai mari puteri de pe glob: au cel mai mare număr de voturi la FMI și Banca Mondială; reprezintă cea mai mare putere militară (cantitativ și calitativ), dar și grație capacității de intervenție sau de control pe Glob; este singura țară capabilă să folosească cel mai subtil instrument de putere, prin exportul propriului mod de viață și al propriilor sale valori morale; este putere nucleară, fiind prima țară care a obținut și utilizat armament nuclear – august 1945 Hiroshima și Nagasaki – pe care-l folosește în scopuri de intimidare; este putere cosmică, în duel cu Uniunea Sovietică, ieșind detașat învingătoare după destrămarea acesteia.

        Populația: 321.418.820 (2015), predominant urbană, neuniformă; populația este formată din albi, hispano-americani, afro-americani, amerindieni.

        Urbanizarea S.U.A. a determinat apariția unui tip de orașe cu o specificitate evidentă: MEGALOPOLISUL este principalul rang de orașe existent în SUA (Boswash, SanSan, Chippitts);

boswash_completat

schița Megalopolisului Boswash

sansan_completat

schița Megalopolisul SanSan

           Statele Unite reprezintă cea mai importantă forță militară de pe glob; concentrează 1/3 din PIB-ul planetei; deține rolul de lider în mai multe domenii (agricol, industrial); reprezintă unul dintre principalele state exportatoare de materii prime și produse (inclusiv ”exportatoare a limbii engleze” care atestă consecințele supremației sale). 

sudul american_regiuni indu

schița orașelor din sudul SUA

            Cultură și civilizație reprezintă  principalul exponentul al civilizației “occidentale”;  ocupă un loc fruntaș în tehnologie, dezvoltare economică, știință; este membru important cu drept de veto în organizații internaționale (NAFTA, ASEAN, APEC, NATO, ONU etc.).

Printre principalele obiectivele geopolitice ale S.U.A.pentru secolul XXI putem menționa:

 • împiedicarea revenirii Rusiei ca putere geopolitică și preluarea controlului acesteia asupra unor teritorii pe care le controla în trecut (Țările Baltice, Ucraina).
 • împiedicarea Chinei de a își extinde influența în Asia și de a controla anumite teritorii de pe acest continent;
 • împiedicarea constituirii unor grupări economice și politice în Europa și Asia pentru a nu slăbi influența și importanța Statelor Unite;
 • controlul petrolului din Orientul Mijlociu, dar și a căilor sale de transport către alte regiuni de distribuție; războiul care a izbucnit în Kuwait a dat posibilitatea americanilor de a slăbi poziția Irakului în zonă, Irak care amenința să preia controlul în zonă și să pună în pericol interesele Statelor Unite etc.;
 • încercuirea domeniului african care secole la rând a fost controlat de state din Europa (în special de către francezi) pentru a putea controla resursele imense și neexploatate de pe continent; în această problemă S.U.A. se bazează pe aliatul său – Africa de Sud;

Vor putea vreodată cele două mari puteri – China și Federația Rusă – să accepte supremația americană?…………

Reclame


Categorii:clasa 11, geografia generală, geopolitică, pentru elevii de liceu

Etichete:, , ,

5 răspunsuri

 1. Nu că mi-ar plăcea mie foarte mult geografia, dar iubesc postările tale. Mă fac să mă simt curioasă și abia aștept să văd ce urmează să mai postezi 💕

  Apreciat de 1 persoană

 2. si da…..si eu te urmaresc cu nerabdare pentru ca greu mai gasesti in ziua de azi pe cineva care sa adore sa tine o carte in mana….si sa scrie si atat de frumos!

  Apreciat de 1 persoană

 3. Pe acest blog am descoperit geografia ca o poveste, minunate postări, mult timp nu am, dar pentru a mai poposi pe aici îmi fac.
  O zi spornică!

  Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: