Lacurile din Carpați (2)

           A. Lacuri formate în zona vulcanică: sunt de mai multe tipuri, fiind caracteristice Carpaților Orientali. 

din punct de vedere genetic, putem enumera:

1. lacuri formate prin sufoziune (sufoziunea = ”a săpa pe dedesubt”; apa se infiltrează dislocând și îndepărtând anumite particule din rocile subtratului în care circulă). Sunt puține la număr, printre care: cele din Munții Gutâi Iezerul Mare și Mic, Tăul lui Dumitru sau din Munții CălimaniLacul Bradul Ciont.

în excavații de ”tip maar” reprezintă o altă categorie de lacuri din munții vulcanici ai Carpaților Orientali; sunt de amintit cele din nordul lanțului, aproape de Baia Mare: Bodi Ferneziu, Zânelor și Lacul Albastru;

Ieșim din zona vulcanică și ne îndreptăm atenția către lacurile formate în general în zona sedimentarului și mai exact lacuri formate în depresiuni carstice. Sunt caracteristice Carpaților Occidentali, printre cele mai importante putând menționa lacurile din Munții Banat Buhui și Ochiu Beu; din Munții Trascăului Lacul Ighiu; din Munții ApuseniLacul Padiș, Vărășoaia, Râtu Ponor și Ghib.

Izbucul-Ochiul-Beiului_4

Lacul Ochiu Beu

tot în zona sedimentare se remarcă tipurile genetice:

lacuri formate pe polițe structurale, cum sunt cele din Munții Penteleu și SiriuLacul Negru de sub Piciorul Caprei, respectiv Lacul Vulturilor;

lacurile de baraj natural sunt acele lacuri formate prin bararea la gură a unui râu și strângerea apei în spatele barajului; cel mai cunoscut de la noi din țară este Lacul Roșu, pe valea râului Bicaz, lac format în anul 1837; alt lac, de dimensiune mai mică este  Lacul Bâsca Fără Cale (Siriu); de menționat Lacul Cuejdiu, un lac în formare pe valea râului Cuejdiu; au mai existat câteva lacuri de acest tip (Lacul Bălătău din Munții Nemira și Lacul Betiș din zona Maramureșului), dar acestea au dispărut.

cuejdieu

modul de formare a Lacului Cuejdiu, de pe Valea Cuejdiului, afluent al Bistriței

există și câteva lacuri sărate, mai importante fiind cele din Maramureș – Lacul Coștui, Ocna Șugatag, Lacul lui Mihai și Lacul Alb, precum și câteva lacuri antroposaline, printre care: Lacul lui Gavrilă, Lacul Bătrân și Lacul Vrăjitoarei.

              Putem trage următoarea concluzie: în Carpații Orientali există o mare varietate genetică de lacuri, spre deosebire de Carpații Meridionali unde domină lacurile glaciare sau de Carpații Occidentali unde sunt tipice lacurile carstice.

Lacuri antropice (artificiale):

  1. în Carpații Orientali pot fi menționate următoarele lacuri: Firiza (lângă Baia Mare), Belci (pe Tazlău), Siriu (pe Buzău), Paltin (pe Doftana), Poiana Lupului (pe Uz), Izvorul Muntelui, Pângărați și Vaduri (pe Bistrița);
  2. în Carpații Meridionali: Scropoasa (pe Ialomița), Bolboci (pe Dâmbovița), Vidraru (pe Argeș), Vidra (pe Lotru) și Negovanu și Sadu I și II (pe Sadu);
trei-ape-three-waters

Lacul Trei Ape de pe Timiș

3. Carpații Occidentali: Breazova și Gozna (pe Văliug, în Munții Banatului), Cinciș-Teliuc (pe Cerna), Lacul Trei Ape (pe Timiș), Leșu (pe Iada) și Gilău (pe Someșul Mic).

Reclame


Categorii:clasa 12, clasa a 8 a, pentru elevii de gimnaziu, pentru elevii de liceu, România

Etichete:, , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: