Lacurile din Carpați (1)

Caracteristici generale:


             Din totalul suprafeței țării noastre, lacurile ocupă un procent de aproximativ 1,1%.

            În România există aproximativ 400 de lacuri naturale și 1900 de lacuri antropice (artificiale).

Clasificarea lacurilor în funcție de conținutul de săruri:


  1. lacuri cu apă dulce – sunt acele lacuri care au 1 g/l mineralizare; aici se încadrează lacurile din zona montană, cele de tip glaciar, lacurile vulcanice, carstice, dar și iazurile, heleșteele sau lacurile de agrement (lacuri artificiale, create de om în diferite scopuri);
  2. lacuri salmastre – au o mineralizare cuprinsă între 1-25 g/l (în această categorie intră limanele de pe diferitele râuri interioare: Ialomița, Buzău etc.).
  3. lacuri cu apă sărată, cu un conținut de peste 25 g/l (lacurile din ocnele de sare, cele din Bărăgan etc.).

Clasificarea lacurilor în funcție de unitatea de relief:


Lacuri naturale:

A. lacuri formate în circuri glaciare:

  • sunt lacurile formate prin topirea zăpezii și acumularea apei provenite din precipitații în circurile glaciare ”săpate” de foștii ghețari cuaternari.
  • în România, ghețarii de circ au fost prezenți la altitudini mai mari de 2000 m (în Carpații Meridionali și Orientali).
  • cele mai numeroase lacuri de acest tip se găsesc în Carpații Meridionali, datorită altitudinii ridicate pe care o au acești munți; după anumiți cercetători, în Meridionali se găsesc în jur de 100 de lacuri de acest tip, de dimensiuni variabile;

ghetar

1. Munții Retezat (circa 60 de lacuri); aici se află lacurile care dețin supremația în România ca ”cel mai adânc” – Zănoaga (-29 m) și ”cel mai întinsBucura (9 ha);

d36baef9ad5f4ae4b53d7a20e0ad0fc4

Bucura și lacurile mai mici din jur

alături de Bucura se regăsesc numeroase lacuri mai mici: Ana, Lia, Florica, Viorica dar și Tăul Porții sau Tăul Agățat.

Alte lacuri glaciare din Retezat: în bazinul Judele, alături de Zănoaga se află și lacurile: Tăul Ascuns, Tăul Răsucit și Tăul Spurcat; în bazinul Zlatna lacurile: Tăul Negru, Gemenele, iar în bazinul râului Bărbat – Tăul Păpușii;

7abdc2585e8b46bf97d14f21d03b84cb

tot în grupa Retezat-Godeanu, respectiv în Munții Godeanu se află trei lacuri mai importante ca dimensiuni: Lacul Scurtele, Gugu și Godeanu.


2. Munții Făgăraș se pot ”lăuda” cu un număr de aproximativ 25 de lacuri glaciare, dispuse fie pe versantul nordic, către Despresiunea Colinară a Transilvaniei: Urlea, Bâlea, Podagru Mare și Podagru Mic, Lacul Doamnei etc., dar și pe versantul sudic, către Subcarpați: lacurile Roșu, Buda, Capra sau Lacul Galben.

Carpații Meridionali se pot lăuda cu lacul glaciar situat la cea mai mare altitudine din România – Tăul Mioarelor, din bazinul Leaota, lac situat la 2282 m.


3. Munții Parâng sunt ”bogați” în lacuri glaciare, printre care putem enumera Lacul Câlcescu, Lacul fără Fund, Tăul Verde și Oglinda Mândrei;


În Carpații Orientali, datorită fragmentării accentuate, dar și altitudinilor mai scăzute, lacurile glaciare nu sunt prezente decât în Munții Rodnei. Aici lacurile sunt de dimensiuni mici, dar cu circuri complexe. Printre acestea enumerăm Lacul Lala, Buhăescu și Ineu, dar și Tăul Pietrosu.

Lacurile glaciare lipsesc în Carpații Occidentali.


B. lacuri de baraj morenaic. Aceste lacuri sunt formate prin acumularea apei în spatele unui ”baraj” creat de morene. Sunt puțin caracteristice. Printre acestea pot fi amintite: Lacul Iezerul Șureanu (Munții Șureanu) și Lacurile Iezerul Mare și Iezerul Mic (Munții Cîndrel).

morene

C. lacuri periglaciare: sunt acele lacuri formate în zonele periglaciare (zonele de la periferia regiunilor glaciare), zone caracterizate de anumite condiții termice și pluviometrice. Acest tip de lac este prezent în Carpații Maramureșului și ai Bucovinei, mai exact în Munții Gutâi: Tăul Morărenilor, Tăul Chendroaiei și Tăurile din Șatra Pintei.

Ce semnifică denumirea de ”Tău” atât de des întâlnită printre lacurile glaciare din Carpați? Semnifică un lac (apă stătătoare) de dimensiuni mici, puțin adânc, format de acțiunea ghețarilor. Voi continua…….

Reclame


Categorii:clasa 12, clasa a 8 a, pentru elevii de gimnaziu, pentru elevii de liceu, România

Etichete:, , ,

1 răspuns

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: