Hidrografia Europei – apele curgătoare

h2Hidrografia Europei reprezintă totalitatea apelor curgătoare, stătătoare și subterane. Astăzi vom aborda apele curgătoare ale Europei.

Din analiza hărții Europei se observă că rețeaua hidrografică a acesteia este bine reprezentată, fiind străbătută de fluvii cu direcție de curgere către toate oceanele și mările care înconjoară continentul.

Printre factorii care influențează rețeaua hidrografică putem menționa:

A. poziția geografică a unei regiuni, poziție care se resimte prin climatul zonei respective (cantitate medie de precipitații, temperaturi medii anuale, dar și apropierea sau dimpotrivă depărtarea de ocean)

B. tipul de rocă, permeabilă/impermeabilă, în strânsă legătură cu unitatea de relief pe care o străbate fluviul/râul respectiv. Relieful impune caracteristicile hidrografice ale unei ape curgătoare prin: pantă și orientarea versanților.

Caracteristici hidrografice:

a. bazinul hidrografic – reprezintă suprafața de pe care o apă curgătoare își ”adună” afluenții;

bazin_hidrografic

didi.coryp

b. lungime – reprezintă distanța dintre izvor și gura de vărsare (ex. Dunăre) sau punct de confluență (ex. Olt);

c. părțile componente ale unei ape curgătoare – sunt redate în desenul schematic de mai sus;

d. debitul unei ape curgătoare: poate fi debit solid – reprezintă cantitatea de aluviuni aflate în suspensie pe care o transportă o apă curgătoare; se exprimă în tone aluviuni; debit lichid – reprezintă cantitatea de apă ce se ”scurge” printr-o anumită secțiune a unui râu timp de o secundă; se expimă în m3/s. Debitul unei ape curgătoare este în legătură directă cu numărul de afluenți pe care îi primește apa respectivă. Astfel, o apă curgătoare care străbate toate unitățile de relief, va avea un debit mai mic în zona înaltă, montană, și din ce în ce mai mare în zona joasă, de câmpie, unde primește majoritatea afluneților.

e. viteza – reprezintă ”cât de repede curge” o apă; este invers proporțională cu debitul. Adică, o apă ce curge într-o zonă montană, cu versanți abrupți va avea o viteză de curgere mai mare față de una care curge într-o zonă de câmpie.

de34140f7a05463598bd4143069f23c6

       O clasificare a rețelei hidrografice a Europei se poate face după direcția de scurgere a acestora. Astfel, există fluvii/râuri:

  • cu scurgere nordică, nord-vestică și vestică, caracterizate de ape mari în anotimpul ploios, de o evaporare mică a apei;
Marea/golful/oceanul fluviile care se varsă
Marea Barents Peciora
Marea Albă Mezen, Dvina de Nord
Marea Baltică Dvina de Vest, Neman, Vistula, Oder
Marea Nordului Elba, Weser, Rhin
Marea Mânecii Sena, Tamisa
  • cu scurgere sud-vestică, sudică și sud estică va fi influențată de regimul precipitațiilor și valorile temperaturilor caracteristice climatelor străbătute. Astfel, cele care străbat regiuni cu un climat mediteranean vor fi influențate de regimul de precipitații mai mare din timpul anotimpului rece, dar și de valorile foarte ridicate ale temperaturilor din anotimpul de vară; apele care străbat zone cu climat temperat continental vor fi caracterizate de precipitații ridicate primăvara (precipitații abundente alături de topirea zăpezilor) și toamna (precipitații ridicate) și ape mici vara și iarna.
Marea/golful/oceanul fluviile care se varsă
Golful Biscaya Loara, Garonne
Oceanul Atlantic Duero, Tajo, Guadalquivir
Marea Mediterană Rhon, Pad, Tibru, Arno, Volturo
Marea Neagră/Azov Dunăre, Nistru, Nipru, Don
Marea Caspică Volga, Ural

        Trebuie menționat că alimentarea apelor curgătoare din Europa (ca de altfel a apelor curgătoare în general) se face prin izvoare, din precipitații dar și din topirea zăpezii și ghețarilor.

Reclame


Categorii:clasa 6, pentru elevii de gimnaziu

Etichete:, , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: