Cum calculezi ora pe glob în funcție de longitudine?

        Haideți să vedem cum explic eu elevilor la clasă cum se calculează ora pe glob știind longitudinea unui punct, explicație pe care o fac pe înțelesul lor.

Știm că Pământul are 360 de grade, iar în mod convențional o zi are 24 h (chiar dacă toată lumea știe că o mișcare completă a Terrei în jurul propriei sale axe are loc în 23 de ore, 56 de minute 4 secunde și 06 miimi de secunde).

Astfel, împărțind cele 360 de grade la 24 de ore rezultă că unui fus orar ”îi revin” 15 grade longitudine.fusuri-orare.jpg

           Plecăm de la meridianul de 0 grade ce trece prin Londra. Acesta este poziționat în mijlocul primulu fus orar. Astfel, la est de meridianul 0 sunt 7030min, iar la vest din nou 7030min.


                              

7030min + 7030min = 150                                                             (adică exact cât are un fus orar).


            Asta înseamnă că primul fus ”ține” până la 7030min în partea de est și 7030min în partea de vest. Următorul fus începe de la 7030min la care se adaugă din nou 150 cât are un fus orar, rezultând că acesta se va întinde până la 22030min; se adaugă din nou 15rezultând, printr-un calcul simplu că următoarul fus se va ”întinde” până la 37030min și tot așa.

La fel se procedează și pentru emisfera vestică. 

Așa cum se știe, la est de meridianul de 0se adaugă câte o oră pentru fiecare fus orar, iar la vest se scade câte o oră pentru fiecare fus orar.

Haideți să vedem ce înseamnă asta:

f orare_aplicatie

un model aplicație cum calculezi ora pe glob

Așa cum se observă pe harta dată la Serghei este ora 15. Ne uităm cu atenție și observăm că acesta se află în fusul 5. Aste înseamnă că în primul fus (cu meridianul de 00) este ora 10:00. Corect?

Mergem mai departe……dacă în primul fus este ora 10:00 haideți să vedem cât este ceasul la Amy. Amy se află în fusul 6, dar atenție…..longitudine vestică (deci o să scădem câte o oră pentru fiecare fus). Asta înseamnă că la Amy este ora…..4:00. Este corect? Eu zic că da…..

Dar la Thomas? Cât este ora? Păi să vedem……Thomas se află în fusul 10 dar longitudinea este din nou estică. Deci o să adăugăm din nou câte o oră. Rezultă că la Thomas este ora….20:00. Este corect. Da?


O altă aplicație care poate fi făcută este următoarea.

Știm cât este ora în primul fus (să zicem că este ora 10:00). Trebuie să calculăm cât este ora într-o localitate aflată la 1080longitudine E. Cum vom proceda? Foarte simplu…..

fusuri-orare_2.jpg

un alt model de aplicație

Așa cum se poate observa orașul dat se află în fusul situat între meridianele de 97030min și cel de 112030min, mai exact în fusul 9. Asta înseamnă că, adăugând câte o oră pentru fiecare fus, plecând de la ora dată (respectiv ora 10:00), în fusul 9 va fi ora 18:00.

Sigur că lucrurile sunt un pic mai complicate, având în vedere faptul că ora nu este aceeasi în tot fusul orar respectiv, ci că practic un fus are o oră, deci pe măsură ce înaintăm către est adăugăm un minut, iar spre vest se scade un minut.

Linia internațională de schimbare a datei?……

linia de schimbare a datei

             A…..dar dacă Pământul ar efectua o rotație completă în 6 ore? Adică ziua ar avea 6 ore? Câte grade ar avea un fus orar?                                  3600:6h = 60un fus orar

Dar dacă ziua ar avea 12 ore? Simplu…….                3600:12h = 30un fus orar

și tot așa…………

Reclame


Categorii:clasa a 5 a, clasa a 9 a, pentru elevii de gimnaziu, pentru elevii de liceu

Etichete:, ,

1 răspuns

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: