Activitățile economice (agricultura)

Agricultura este una din cele două ramuri ale economiei unei țări. Ea oferă omului hrană și materie primă pentru industrie.

Cele două ramuri ale agriculturii sunt: cultura plantelor și creșterea animalelor.

Dezvoltarea agriculturii este condiționată de o serie de factori:

factori naturali: clima, relieful și solul;


climainfluențează în mod direct tipul de plante care poate fi cultivat într-o regiune. Astfel, prin cantitatea de precipitații dar și prin valoarea medie a temperaturilor anuale, climatul unei regiuni impune tipul culturilor dar și perioada în care acestea pot fi cultivate. Zona caldă favorizează cultura plantelor tot timpul anului, principalul factor restrictiv fiind cantitatea de precipitații (constante și ridicate în zona ecuatorială;

1

manioc

alternarea a două sezoane – umed și uscat – zona subecuatorială; lipsa acestora – în zona tropical uscată sau dimpotrivă, cantitate mare de precipitații – în zona tropical umedă). Cultura plantelor este asociată cu creșterea animalelor. Zona temperată este zona în care climatul permite cultura plantelor în funcție de anotimpuri. Aceasta este asociată cu creșterea animalelor. Zona de climă rece este restricționată de temperaturile scăzute tot timpul anului, dar și de cantitățile medii de precipitații preponderent sub formă de zăpadă. Climatul subpolar este favorabil creșterii animalelor (reni) dar și activităților piscicole; climatul polar nu este favorabil agriculturii.1

relieful este al doilea factor care condiționează și restricționează activitățile agricole prin: altitudine, oreintarea versanților și pantă. Altitudinea devine factor restrictiv în funcție de poziția unității de relief pe glob. De exemplu, dacă în zona temperată, la peste 2000 m nu se practică cultura plantelor, în munții Anzi există o etajare pe verticală a culturilor agricole: până la 1800 m banane și portocale, între 1800 – 2500 m se cultivă trestie de zahăr, 2500 – 3500 m porumb, pentru ca la altitudini mai mari de această valoarea să se cultive grâu și orz. Cultura plantelor este asociată cu creșterea animalelor. Orientarea versanților este importantă datorită faptului că, pe cele două emisfere, cantitatea de radiație solară pe care o primește un versant, diferă: în emisfera nordică, versanții cu expunere sudică primesc mai multă lumină și căldură, iar cei cu orientare nordică sunt mai umbriți, în emisfera sudică situația fiind inversă: versanții luminați sunt cei cu orientare nordică, cei sudici primind mai puțină lumină și căldură.

1

trestie de zahăr

solul este în legătură directă cu clima. Climatul unei regiuni impune și tipul de sol. Zona caldă se caracterizează prin: soluri bine formate dar puțin fertile datorită spălării materiei fertile (humus) de către cantitățile mari de precipitații (lateritele din zona ecuatorială) sau chiar de lipsa acestora (în zona tropical uscată). Climatul temperat continental beneficiază de cele mai fertile soluri – molisolurile. Lipsa acestora în zona rece conduce și la lipsa culturilor agricole.

factori economici: dezvoltarea economiei statului respectiv este un factor extrem de important în apariția și dezvoltarea agriculturii.

1

agricultură macanizată – ”fără țărani”


            Statele slab dezvoltate se caracterizează printr-o agricultură extensivă, fără îngrășăminte chimice, nemecanizată. Creșterea animalelor este subramura de bază.

1

agricultură Uganda

 La polul opus, statele dezvoltate au o agricultură modernă, intensivă, mecanizată (agricultura ”fără țărani”). cereale

cresterea animalelor

Reclame


Categorii:clasa 6, pentru elevii de gimnaziu

Etichete:, , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: