Geografia și importanța ei (2)

                 La ce ne trebuie această știință? Am stat și m-am gândit de multe ori: de ce oare îmi stresez elevii, arătându-le cât de importantă este această știință. Și nu mi-a fost deloc greu niciodată să le explic de ce este importantă. Ultima dată le-am dat ca exemplu o persoană publică care a menționat că ”populația din Iran trebuie să intre în Uniunea Europeană…” cred că toți știu la ce mă refer. Este asta geografie? DA. Apoi m-au întrebat într-o zi elevii ce părere am despre situația din Crimeea. Trebuie să ști geografie ca să poți să discuți un astfel de lucru? DA. Altătadă cu ei despre situația din Spania (Catalania). Este și aici geografie? DA. Dar dacă tocmai ai aflat vestea că vulcanul Etna este pe cale să erupă? Asta este geografie? DA. Sau……vrei să pleci în Norvegia în vacanță în octombrie…..aici este geografie? DA. De ce? Pentru că vrei să știi unde este această țară. Pentru că vrei să ști cum să te înbraci. Pentru că vrei să ști ce vei vizita. Și da…..pentru că vrei să ști cum s-au format fiordurile.

                  Îți trebuie la istorie – geografia? DA. De ce? Pentru că nu vei avea cum să înveți despre o țară sau alta dacă nu ști unde se află; pentru că nu vei putea învăța dacă nu vei ști unde se află, de exemplu, Marea Mediterană, cea mai importantă mare din punct de vedere al civilizației grecilor. Pentru că nu vei putea să cunoști istoria Asiei dacă nu ști unde este Mesopotamia, sau dacă nu ști unde se afla orașul Ur sau Uruk.

                 Îți trebuie la biologie – geografia? DA. De ce? Pentru că nu vei putea să analizezi (nici din cărți, nici pe teren) anumite plante sau animale, dacă nu vei cunoaște factorii care influențează și condiționează distribuția plantelor și animalelor pe glob, solurile favorabile sau dimpotrivă, care restricționează creșterea plantelor, condițiile de viață ale animalelor, formele de relief unde acestea se pot dezvolta etc.

                 Și exemplele pot continua. Geografia este în esență o poveste, o poveste care trebuie povestită în primul rând pe teren, în natură și apoi din cărți. Ai plecat undeva? Privește pe geam și vei vedea natura………..geografie.

                Nu știu cât de mult m-am făcut înțeleasă, ideea este că am dorit să subliniez importanța geografiei pentru om și să încurajez întoarcerea ei acolo unde îi este locul în sistemul de învățământ. Și poate o să revin asupra acestui subiect cu exemple concrete, din viața de zi cu zi. 

Reclame


Categorii:geografia generală

Etichete:,

2 răspunsuri

  1. Foarte utile toate articolele dumneavoastra. Se vede ca iubiti tot ceea ce faceti si puneti multa pasiune in meseria dumneavoastra. Elevii dumneavoastra sunt norocosi ca va au ca profesoara. Eu personal va multumesc pentru tot ceea ce ati impartasit cu noi si sper din suflet ca articolele dumneavoastra sa fie citite de cat mai multi elevi, studenti si nu numai. Felicitari din tot sufletul si eu personal sper sa ne impartasiti cat mai multe informatii si experiente.

    Apreciază

Trackback-uri

  1. Geografia și importanța ei (2) — geografia altfel https://corygeografie.com/2018/06/18/geografia-si-importanta-ei-2/ – „Ingerii sunt spirite inaripate, prietene cu spiritul tau inaripat.“

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: