Geografia și importanța ei

          Citeam cu ceva timp în urmă un articol pe un blog despre cât de importantă este geografia pentru om. Mi s-a părut extrem de interesant, mai ales că persoana care l-a scris a luat ca exemplu o știre de la televizor și a explicat, punct cu punct, că absolut tot ceea ce conținea știrea respectivă are legătură cu geografia. De aici și ideea de a menționa și eu IMPORTANȚA GEOGRAFIEI PENTRU SOCIETATE.

           În primul meu articol – Introducere în geografie – am făcut pe scurt un mic istoric al ”începuturilor geografice” de-a lungul timpului, așa încât acum doresc să subliniez alte aspecte legate de geografie și anume:

            Din momentul apariției sale pe această planetă omul a avut un contact direct cu natura, astfel încât el a privit-o atent și a încercat să-i cunoască toate tainele. Astfel, el a descoperit că natura înseamnă de fapt viață. Dar natura este în schimbare, astfel încât omul a trebuit mereu să-i interpreteze semnalele pe care le primea de la ea, să se adapteze acesteia, să încerce să o cunoască.

            Acest lucru este atât de evident, astfel încât putem spune că nu există o știință mai apropiată de natură, sub toate aspectele ei, decât geografia: biologii analizează doar biosfera (plante și animale), fizicienii anumite procese și fenomene care se petrec în natură, chimiștii anumite aspecte legate de compoziția unor elemente care fac parte din natură (apă, aer, sol etc.), istoricii ceea ce au făcut oamenii din momentul apariției lor pe această planetă…..ei, dar v-ați întrebat oare un lucru: dacă nu ar fi fost geografia și implicit cartografia (subramura de bază a acesteia) ar mai fi avut ce să studieze biologii, chimiștii, fizicienii? Nu doresc sub nicio formă să spun că aceste științe nu sunt importante, ci dimpotrivă, doresc să subliniez importanța geografiei de-a lungul timpului.

           Geografia este în primul rând o știință despre natură (așa cum menționa G. Vâlsan în lucrarea sa ”Curs de geografie fizică”). Tot el spunea: ”……nu există constatare înregistrată în geografie care să nu vie dintr-o observare făcută în natură și nu există raționament geografic care să nu pornească dela observarea naturii sau care să nu aibă nevoe de controlul observării spre a fi acceptată…”.

             Temelia geografiei este contactul direct cu suprafața terestră. Din nefericire această ideea și-a pierdut importanța, ea fiind din nefericire vag conturată și aplicată doar de puțini inițiați. De aici a rezultat și întrebarea pe care o aud frecvent: ”Ce-mi trebuie mie geografia????……”

             Din nefericire educația actuală au pus-o într-o lumină extrem de proastă așa încât generațiile actuale au senzația că această materie nu este importantă deloc. Ei nu realizează cât de importantă este această știință, care în trecut era…….. ”Societatea Regală de Geografie” (dacă mă refer la România), sau ”Royal Society of London for the Improvement of Natural Knowledge (Anglia) care a fost înființată în anul…..1660 și care a fost echivalentul Academiei de Științe a Franței etc. 

               Dar cei care ne conduc au avut grijă să reducă importanța acestei materii (sau să-i spun corect – ȘTIINȚE) din momentul în care au ajuns să o treacă, de acolo unde-i era locul – ȘTIINȚELE PĂMÂNTULUI la categoria OM ȘI SOCIETATE. Cine are un pic de raționament realizează că geografia nu reprezintă OM ȘI SOCIETATE – geografia este NATURĂ, așa cum spuneau, chiar dacă mă repet, marii învățați ai țării noastre. De altfel cele două ramuri ale sale sunt: Geografia fizică și Geografia umană, deci geografia subliniază ambele aspecte ale planetei Pământ.

               Paradoxul vine chiar din faptul că în școală geografia este încadrată la ”Om și Societate”, dar la olimpiade și concursuri la ”Științele Pământului”. 

Reclame


Categorii:diverse, geografia generală

Etichete:, , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: