Introducere în geografie

Repere ale cunoașterii Terrei


                Cred că deja ști că oamenii vorbesc de ”Lumea Veche” (Europa, Asia și Africa) și ”Lumea Nouă” (America și Australia).

                 Dar de ce oare? La ce ne raportăm când ”divizăm lumea” astfel?

                  Se pare că această clasificare este făcută de europeni, cei care au ajuns într-un anume moment al istoriei, să-și ”pună amprenta” (prin cultură și civilizație) peste toate celelalte civilizații ale Terrei (fie că vorbim de continentul australian, fie de cel american). De altfel, unul dintre cele mai dezvoltate state actuale, Statele Unite ale Americii, are o istorie legată de apariția europenilor pe continentul american. Și în cazul Australiei lucrurile stau le fel, doar că diferența majoră constă în faptul că în acest stat-continent, populația băștinașă a fost lăsată și încurajată să ”conviețuiească” alături de populația europeană.

Dar să o luăm cu începutul…….


                      Evident că pentru a putea cunoaște în detaliu anumite aspecte legate de palneta Pămânat, aceasta trebuia cunoscută ”de aproape”. Necesitatea de a reprezenta suprafața Terrei a devenit din ce în ce mai mare. Dar……..cine a reprezentat pentru prima dată pământul?………se pare că Anaximandru (elevul lui Thales din Milet) a realizat prima hartă geografică (din nefericire pierdută). Totodată, geografii din Milet sunt cei care au utilizat pentru prima dată denumirile de ”Europa” și ”Asia”. Ulterior, prin descoperirea unei mici părți din Africa au utilizat denumirea de ”Libia”, iar apoi au preluat de la romani denumirea de ”Africa”.

                      Cine a descoperit forma pământului? ………Pitagora și Herodot vorbesc pentru prima dată de ”sfericitatea” Terrei, idee demonstrată de Aristotel (sec. IV î.Hr).

herodot

Herodot

                       Ulterior, Eratostene (aproximativ 276-194 î.Hr.) — matematician, geograf, astronom dar și poet face o serie de descoperiri în ceea ce privește forma și dimensiunile Terrei. Se presupune că el a și introdus noțiunile de ”latitudine și longitudine” și că tot el a calculat distanța medie Pământ-Soare. În anul 238 î.Hr introduce un nou calendar cu un an bisect.

                       Un alt moment important în istoria descoperirii planetei în care trăim a fost lucrarea lui Strabon (21-26 d.Hr) – Geographia – o capodoperă incontestabilă a antichității. Strabon include în acestă lucrare informații extrem de prețioase (și destul de exacte pentru acea vreme) despre climă, hidrografie, relief etc. a unei părți importante din Europa, Asia și Africa (”Lumea Nouă”).

                       Tot în perioada antică, o importanță deosebită o are lucrarea lui Ptolemeu (90-168 d.Hr.), care realizează prima lucrare, dacă putem spune, ”cartografică” a antichității – reprezentări cartografice cu aproximativ 10.000 de explicații de toponimie, un atlas cu aproximativ 30 de hărți corect realizate și fundamentate științific.

                        În anii 1000 d.Hr. erau destul de bine cunoscute contintele Europa, Asia și Africa. Dar haideți să vedem cu e cu lumea nouă?

                        America? Se pare că a fost descoperită de către Cristofor Columb (născut în Italia, se pare la 29.10.1451, după alții în 1435?), care atinge pentru prima dată la bordul corabiei ”Santa Maria” coasta continentului american (aproximativ zona insulei Bahamas) în 12.octombrie.1492. El crede că a ajuns în……..India (lucru pe care-l face Vasco de Gama șase ani mai târziu, adică în anul 1498). De altfel, toată viața sa a rămas cu senzația că a descoperit partea estică a continentului asiatic, nicidecum un alt……continent. Numele de America este dat de doi cartografi germani, în anul 1507 (la un an după moartea lui Columb) și anume de Martin Waldseemuller și Matthias Ringmann.

cristofor columb_barcelona

statuia lui Columb din Barcelona

                           Dar despre Australia ce știți?…….aici există destul de multe controverse, dar se pare că acest continent a fost descoperit nu de britanici sau olandezi, ci de……..portughezi. Ei au fost primii europeni care ajung în partea de est a Asiei (China – 1517, Macao – 1520, devine și colonie portugheză, Japonia 1542), iar ulterior ating coasta de nord-vest a Australiei.

                           Și uite așa, ușor ușor este descoperită planeta noastră. Dacă în trecut era destul de complicat să ajungi să cunoști diverse zone ale Terrei, odată cu devoltarea societății omenești, omul devine din ce în ce mai dornic să cunoască nu numai spațiul în care trăiește, ci și zonele din afara acestuia.

gagarin

Gagarin

                          Astfel omul ajunge pe……Lună. Ști cine este primul om care a pășit pe Lună? Da……Neil Armstrong, pilot de încercare și pilot naval (5.08.1930 – 25.08.2012). Și apoi și mai departe….Iuri Alexeevici Gagarin, cosmonaut rus, este primul om care ajunge în spațiu pe 12.04.1961.

                          Și nu se termină aici. Omul continuă permanent să exploreze planeta pe care trăiește precum și universul în care trăiește. Omul evoluează și evident odată cu acesta evoluează și știința.

neil-armstrong-11051_1920

Armstrong……

 

 

Reclame


Categorii:clasa 6, geografia generală, pentru elevii de gimnaziu

Etichete:,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: